Na hlavný obsah

Zrušená základná škola v Lučenci žaluje rezort školstva. Chce, aby súd povolil jej fungovanie

Zrušenie sa dotklo takmer 150 žiakov.

Zrušená základná škola v Lučenci žaluje rezort školstva. Chce, aby súd povolil jej fungovanie
Škola v Lučenci. Foto: RTVS

Zriaďovateľ základnej školy v Lučenci žaluje ministerstvo školstva, ktoré sa rozhodlo, že ju zruší. Súkromné zariadenie chce, aby súd povolil jej fungovanie aj naďalej. Zrušenie sa dotklo takmer 150 žiakov.

Súkromnú základnú školu v Lučenci zrušilo bývalé vedenie rezortu školstva ku koncu októbra. Dôvodom bolo, že zriaďovateľ nechcel v minulosti pustiť do školy inšpektorov. Ten to popiera. Situáciu sa snažil zmeniť rokovaním s novým vedením ministerstva.

„Ku komunikácii medzi mnou a pánom ministrom došlo iba raz. Ešte 17. októbra. Telefonický rozhovor trval 30 sekúnd, kde mi povedal, že sa ozve, že to budeme riešiť ďalej. To sa k dnešnému dňu nenastalo,“ priblížil zriaďovateľ zrušenej základnej školy v Lučenci Branislav Becher.

So zriaďovateľom zrušenej školy v Lučenci sa pre reláciu Správy RTVS z regiónov rozprával redaktor Radovan Kondrlík:

„Naozaj som sa snažil nájsť všetko možné, čím by sa dalo zvrátiť alebo preveriť. Komunikovalo sa aj s rodičmi, zástupcov alebo radu školy sme informovali ešte v máji. Nenašli sme žiadnu právnu možnosť na to, aby sme zvrátili toto rozhodnutie,“ uviedol minister školstva Tomáš Drucker (Hlas-SD).

Minister ako východisko navrhuje jedinú možnosť. „Ak si splnia všetky náležitosti, aj tie, ktoré tam boli problematické, môžu si požiadať o zaradenie do siete škôl od 1. septembra,“ vysvetlil.

„Otázka je, čo má urobiť 40 zamestnancov na desať či jedenásť mesiacov. Kto má zaplatiť odstupné pre týchto zamestnancov a z čoho? To sa máme akože niekam na prázdniny zbaliť a potom sa vrátiť?,“ pýta sa Becher. Škola sa rozhodla podať dve žaloby a trestné oznámenie zo zneužitia právomoci verejného činiteľa.

Žiaci prešli z Lučenca do Haliča

Väčšina zo 144 žiakov zrušenej súkromnej školy v Lučenci si našla ako náhradu základnú školu v obci Halič.

„Takmer sto rodičov žiakov si 31. októbra podalo prihlášky na našu školu. Požiadali aj o individuálny spôsob vzdelávania. K 31. januáru 2024 budeme robiť komisionálne skúšky,“ povedal riaditeľ základnej školy v Haliči Radoslav Čičmanec.

V súvislosti s ďalším vývojom zrušenej základnej školy v Lučenci nie je vylúčené, že sa niektorý z rodičov obráti aj na Ústavný súd SR.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Regióny