Na hlavný obsah

Historický moment pre hornú Nitru: Baníci vyviezli na povrch poslednú tonu uhlia, ťažba definitívne končí

Baníci musia dať celé územie do pôvodného stavu.

Historický moment pre hornú Nitru: Baníci vyviezli na povrch poslednú tonu uhlia, ťažba definitívne končí
Baníci vyviezli poslednú tonu slovenského hnedého uhlia na povrch v bani Nováky. Foto: TASR/Michal Svítok

Na hornej Nitre po 114 rokoch končí ťažba hnedého uhlia. Poslednú tonu v stredu (20. 12.) vyviezli na povrch z bane Nováky.

Ide o historický okamih pre celý región. V minulosti sa hovorilo – ja som baník, kto je viac. To platilo za zlatej éry baníctva, za čias socializmu. Už dávno to však neplatí. Hnedé uhlie sa v posledných rokoch ťažilo len vo všeobecnom hospodárskom záujme, aby sa mohlo spaľovať v elektrárni Nováky.

Čo znamená koniec baníctva pre región zisťovala v relácii Aktuálne :24 redaktorka RTVS Miriam Dobrotová:

Na toto sa všetci odberatelia elektriny každoročne zbierali viac ako 100 miliónmi eurami. V stredu vyviezli poslednú tonu uhlia na povrch a vypli posledný kotol na spaľovanie hnedého uhlia v elektrárni v Novákoch.

V roku 2016 ešte premiér Robert Fico garantoval baníkom, že všeobecný hospodársky záujem potrvá do roku 2030 ako pôvodne plánovali. No už o dva roky neskôr vláda Petra Pellegriniho schválila útlmový program pre bane, a to s požehnaním Európskej komisie.

Stovky baníkov prišli o život

V rámci transformácie z ťažkého priemyslu na zelené energie môže región horná Nitra čerpať peniaze z fondu na spravodlivú transformáciu, ktorý obsahuje viac ako 400 miliónov eur. Ľudia sa momentálne obávajú vyľudňovania regiónu a poklesu zamestnanosti.

Napriek možnosti čerpať finančné prostriedky je zatiaľ rozbehnutých len niekoľko projektov, napríklad na rekvalifikáciu baníkov a tiež zamestnancov elektrárne Nováky.

Za 114 rokov zahynulo v hornonitrianskom podzemí približne 500 baníkov. Pomník majú v Handlovej na cintoríne.

Baňa v Novákoch úplne nekončí, ešte bude pokračovať revitalizácia podzemia aj okolia. Podľa baníckeho zákona musia dať baníci celé územie do pôvodného stavu.

Baňa Nováky je posledná z troch baní. Najstaršiu – baňu Handlová zatvorili v roku 2021 a najmladšiu baňu Cígeľ v roku 2017.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Regióny