Na hlavný obsah

Britský chlapec bol nezvestný šesť rokov, zmizol na dovolenke. Potom poslal odkaz starej mame

Uniesť ho mala vlastná matka.

Britský chlapec bol nezvestný šesť rokov, zmizol na dovolenke. Potom poslal odkaz starej mame
Alex Batty, ktorý sa stratil pred šiestimi rokmi na rodinnej dovolenke v Španielsku, sa našiel v juhozápadnom Francúzsku. Foto: TASR/AP

Mladý Brit Alex Batty bol nezvestný, odkedy sa stratil na dovolenke v Španielsku. Po šiestich rokoch sa ozval z juhu Francúzska a spojil sa so svojou starou mamou. Chlapec by sa teraz mohol vrátiť naspäť do Spojeného kráľovstva. Informoval o tom spravodajský portál BBC.

Na Alexa natrafil francúzsky vodič Fabien Accidini, ktorý si ho všimol kráčať pri ceste. Neskôr priblížil, že chlapec mal putovať horami niekoľko dní. Že ide o nezvestnú osobu, zistil muž v momente, kedy vyhľadal na internete chlapcovo meno.

Alex Batty išiel v roku 2017 na dovolenku do Španielska so svojou matkou a starým otcom. Tí však neboli jeho zákonnými zástupcami – tou je jeho stará mama. Preto po nich vyhlásili pátranie. Naposledy ho ešte v tom istom roku videli niekoľko kilometrov od jeho dovolenkovej destinácie.

Mladík sa v súčasnosti nachádza v centre pre mladých vo francúzskom meste Tolouse. Jeho stará mama je však príliš slabá na to, aby za ním prišla. Úrady už jeho prípad odovzdali britskej polícii a do niekoľkých dní by mal byť späť v Spojenom kráľovstve.

„Ahoj babička, to som ja Alex. Som vo francúzskom Toulouse. Veľmi dúfam, že túto správu dostaneš. Mám ťa rád, chcem sa vrátiť domov,“ stálo v jeho odkaze pre starú mamu, ktorú kontaktoval cez Accidiniho účet na sociálnej sieti.

Možný únos

Všetko nasvedčuje tomu, že v čase, keď bol chlapec nezvestný, nachádzal sa v odľahlých údoliach Pyrenejí. Tieto oblasti lákajú ľudí, ktorí vyhľadávajú podmienky pre alternatívny životný štýl. Práve to mal byť aj prípad chlapcovej matky.

Jeho stará mama povedala pre BBC ešte v roku 2018, že verí, že ho jeho matka a starý otec odišli žiť s duchovnou komunitou. Uviedla, že v tom čase matka ani starý otec nechceli, aby Alex chodil do školy.

Manchesterská polícia potvrdila, že je v kontakte s francúzskymi orgánmi, aby zaviedla „ochranné opatrenia“. „Ide o zložité a dlhodobé vyšetrovanie a my musíme vykonať ďalšie úkony, ako aj zaviesť príslušné ochranné opatrenia,“ uviedol hovorca polície.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Svet