Na hlavný obsah

Dane v mestách narastajú, zvyšovanie zasiahne ďalšie mestá na východe Slovenska

Obyvatelia si priplatia za odpad či materské školy.

Dane v mestách narastajú, zvyšovanie zasiahne ďalšie mestá na východe Slovenska
Ilustračná snímka. Foto: RTVS

Medzi samosprávy, v ktorých sa musia obyvatelia pripraviť na zvýšenie daní a poplatkov, sa zaradili aj mestá na východe – Prešov a Poprad. V Prešove ich poslanci výraznejšie zvýšili už minulý rok.

V Prešove platil ešte pred rokom obyvateľ za odpad ročne zhruba 29 eur. Tento rok to už bolo vyše 49 eur, no a o rok to bude opäť viac – takmer 55 eur.

„Dlhodobo mesto Prešov nedisponuje toľkými financiami, ako by potrebovalo na svoj chod. Ide o päť eur na rok na jednu osobu v domácnosti, takisto si myslím, že nejde o dramatické zvýšenie,“ priblížil poslanec mestského zastupiteľstva v Prešove Martin Ďurišin.

Viac o zvyšovaní daní zisťovali v relácii Správy RTVS z regiónov redaktori Robert Latta a Miriam Hozzová:

„Na rozdiel od toho, aby úrad, vedenie úradu, šetrilo u seba, v mestských firmách, tak namiesto toho ideme vyťahovať peniaze od ľudí,“ vyjadril sa poslanec prešovského mestského zastupiteľstva Lukáš Anderko.

Na schválenie návrhu pritom stačila menej, než polovica zvolených poslancov. „Bola to dvojtretinová väčšina z prítomných poslancov. Jednak je obdobie covid, sedem poslancov sa ospravedlnilo, ale určite to nie je obštrukcia,“ uviedol primátor Prešova František Oľha.

Poslanci schválili aj vyššie dane za nehnuteľnosť. Napríklad za byt s rozlohou 68 metrov štvorcových zaplatí vlastník za rok namiesto tohtoročných 43 eur 56.

Zvyšujú aj v Poprade

Aj v meste Poprad si obyvatelia od prvého januára priplatia. Za odvoz komunálneho odpadu zaplatia takmer 50 EUR. Poplatky sa dvíhajú aj v materských školách, v centre voľného času, základnej umeleckej škole a v školskom klube.

„K zvyšovaniu poplatkov pristupujeme hlavne z toho dôvodu, že sme dostali menší prídel prostriedkov z podielových daní,“ ozrejmila vedúca odboru školstva v Poprade Ľubica Barancová.

Obyvatelia si priplatia aj na daniach za stavebné pozemky. Mesto ich navýšilo o viac ako 100 percent. „Ak by bol prešiel ten návrh už minulého roku, tento rok by sme nemuseli tak markantne a razantne dvíhať miestne dane,“ poznamenala vedúca ekonomického odboru v Poprade Adriana Sedláková.

„Ja som nemohol tento materiál podporiť s toho dôvodu, že mesto musí najprv prikročiť k opatreniam, že začne šetriť,“ poslanec mestského zastupiteľstva v Poprade Igor Wzoš.

Popradská samospráva tiež navrhovala zvýšiť úhrady za poskytovanie sociálnych služieb. To však napokon neprešlo, poslanecké kluby chcú o tejto téme ešte rokovať.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Regióny