Na hlavný obsah

Pozor na podvodné e-shopy, pred Vianocami lákajú na zľavy či rýchle dodanie

Polícia varuje aj pred podozrivými súťažami.

Pozor na podvodné e-shopy, pred Vianocami lákajú na zľavy či rýchle dodanie
Ilustračná snímka vyhľadávania na internete. Foto: RTVS

Falošné e-shopy lákajú na predvianočné zľavy. Výskumníci spoločnosti ESET odhalili 55 takýchto stránok. Sľubujú rýchle dodanie a značkový tovar za nízke ceny. Za posledných jedenásť mesiacov polícia celkovo eviduje takmer dve tisíc podvodov, pričom viac ako 500 prípadov bolo na internete.

Podvodné internetové obchody sa vydávajú za oficiálne e-shopy známych značiek. Lákajú najmä na výrazné zľavy.

„Človek ich veľmi ľahko nájde. Povedzme tak, že si dá vyhľadať značku, alebo povedzme zľavy alebo nejaké kľúčové slová. Oni veľakrát vyskočia veľmi vysoko vo vyhľadávaní. Dokonca niektoré môžu byť aj sponzorované,“ vysvetlil bezpečnostný analytik Ondrej Kubovič.

Fungujú prostredníctvom kontaktného formulára. Chýbajú oficiálne informácie o prevádzkovateľovi stránky. „Keď si pozriete texty a obsah, tak sú tam veľakrát zvláštne formátovania, napríklad každé slovíčko začína veľkým písmenom v textoch,“ priblížil Ondrej Kubovič.

„Je potrebné, aby si dávali pozor na svoje platobné údaje. V žiadnom prípade neposkytovali údaje z platobnej karty,“ upovedomila hovorkyňa Prezídia Policajného zboru Zuzana Hrabovská.

Ako sa vyhnúť podvodu pri online nakupovaní zisťovala v relácii Správy RTVS redaktorka Jozefína Ilavská:

Žiadosť o storno

„Sme skupina na fb, v ktorej riešime hromadné trestné oznámenie, nakoľko je nás dosť veľa skoro z celého Slovenska. Bohužiaľ sme naleteli na overený trik kúpy veci na internete a boli sme podvedené,“ uviedli v jednej reakcií ľudia, ktorí naleteli podvodníkom. Na internete je niekoľko verejných skupín, do ktorých každý deň pribúdajú príspevky.

„Ak sme spravili platobný príkaz a druhá strana nereaguje a my sa chceme nejakým spôsobom dostať k tým peniazom, môžeme podať žiadosť o vrátenie platby, alebo takzvané storno platby, banky to majú spoplatnené,“ informoval výkonný riaditeľ Finančného kompasu Matej Dobiš.

Musia obchodníci tieto peniaze vrátiť? „Samozrejme, musia, lebo inak ide o takzvané nedovolené obohacovanie a tam je sadzba nastavená už na 12 mesiacov v závislosti od platby o akú ide,“ ozrejmil Dobiš.

„Ideálne je, aby platbu uskutočnili až po prevzatí tovaru,“ dodala policajná hovorkyňa Hrabovská. Polícia radí overovať referencie a všímať si aj históriu portálu, či predajcu. V predvianočnom čase upozorňuje aj na ďalšie hrozby.

„Vyzývame, aby boli obozretní pri zapájaní sa do rôznych pofidérnych súťaží, ktoré sľubujú vysoké výhry,“ pripomína Zuzana Hrabovská.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Slovensko