Na hlavný obsah

Izraelský premiér v telefonáte vytkol Putinovi, že Rusko podporilo rezolúciu OSN o prímerí v Pásme Gazy

Tel Aviv považuje rezolúciu za protiizraelskú.

Izraelský premiér v telefonáte vytkol Putinovi, že Rusko podporilo rezolúciu OSN o prímerí v Pásme Gazy
Na snímke zľava Benjamin Netanjahu a Vladimir Putin. Foto: Profimedia

Izraelský premiér Benjamin Netanjahu v nedeľu (10. 12.) v telefonáte vytkol ruskému prezidentovi Vladimirovi Putinovi, že Rusko podporilo rezolúciu Bezpečnostnej rady OSN vyzývajúcu na okamžité pozastavenie bojov v Pásme Gazy.

Tel Aviv považuje rezolúciu za protiizraelskú. Netanjahu v telefonáte kritizoval aj vzťahy Ruska s Iránom, uviedol podľa denníka The Times of Israel (ToI) úrad izraelského premiéra. Kremeľ k telefonátu uviedol, že je Rusko pripravené pomôcť zmierniť utrpenie civilistov, napísala agentúra Interfax.

Bezpečnostná rada OSN v piatok neprijala návrh rezolúcie, ktorá požadovala zavedenie okamžitého humanitárneho prímeria v Pásme Gazy a pozastavenie bojov medzi Izraelom a islamistickým hnutím Hamas. Proti sa postavili Spojené štáty, ktoré uplatnili právo veta.

Médiá si všímajú aj to, že Netanjahu kvôli telefonátu s Putinom predčasne odišiel z rokovania vojnového kabinetu. Hovor medzi oboma politikmi trval asi 50 minút.

Ktorákoľvek krajina, ktorá by čelila útoku, ako bol ten Hamasu na Izrael 7. októbra, by reagovala s podobnou silou, ako to urobil Izrael, povedal podľa oznámenia Netanjahu Putinovi.

Poďakoval tiež Rusku za jeho snahu, ktorá prispela k prepusteniu zadržiavaného rukojemníka s dvojitým izraelským a ruským občianstvom.

Premiér tiež požiadal šéfa Kremľa, aby vyvinul tlak na Červený kríž a zabezpečil návštevy zvyšných rukojemníkov väznených Hamasom a dodal im lieky. Taktiež Moskva potvrdila ochotu spolupracovať na ďalšom prepustení rukojemníkov. Tých Hamas uniesol asi 240, zatiaľ ich prepustil 110.

„V centre pozornosti bola vyhrotená situácia v zóne palestínsko-izraelského konfliktu a najmä katastrofálna humanitárna situácia v Pásme Gazy. Vladimir Putin zopakoval dôsledné odmietnutie a odsúdenie terorizmu vo všetkých jeho formách,“ cituje Interfax vyhlásenie Kremľa.

Rusko je ochotné poskytnúť pomoc

Rusko je podľa Putina pripravené poskytnúť „všetku možnú pomoc s cieľom zmierniť utrpenie civilného obyvateľstva a znížiť v konflikte napätie“.

Ruský minister zahraničia Sergej Lavrov dnes na fóre v Dauhe vyhlásil, že je neprijateľné, aby Izrael využíval teroristický útok Hamasu zo 7. októbra na ospravedlnenie kolektívneho trestania palestínskeho ľudu. Vyzval tiež na pozemné monitorovanie situácie v Gaze.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Svet