Na hlavný obsah

Kanadskú juniorku uprednostnil pred slovenským majstrom. Repčík si zo zámoria prináša na MSJ skvelú formu

Na šampionáte by sa rád stretol s Kanadou.

Kanadskú juniorku uprednostnil pred slovenským majstrom. Repčík si zo zámoria prináša na MSJ skvelú formu
Na archívnej snímke slovenský hokejista Peter Repčík. Foto: TASR - Lukáš Grinaj

Svoj tretí juniorský šampionát zažije vo Švédsku Peter Repčík. Devätnásťročný útočník quebeckého Drummondville Voltigeurs doviedol ako kapitán slovenskú osemnástku naspäť do elitnej kategórie a taktiež sa výraznou mierou podpísal pod striebro na domácom Hlinka Gretzky Cupe.

Rovnako ako jeho spoluhráči, aj on verí, že sa výraznejšieho úspechu dočká aj v kategórii do dvadsať rokov. Na severe Európy na to bude mať poslednú šancu. 

Každý jeden hráč z ročníka 2004 nad tým určite premýšľa a uvedomuje si, že je to naša posledná príležitosť. O to viac chceme pre úspech spraviť všetko a sme viac namotivovaní,“ vraví v rozhovore pre RTVS najproduktívnejší Slovák vlaňajších majstrovstiev.

S tímom chce vyhrať prestížny Memorial Cup

Mladý Košičan si na svoj rozvoj vybral zámorskú cestu. Už tretiu sezónu hráva v kanadskej juniorskej QMJHL. S pribúdajúcim časom gradujú aj jeho výkony, čo sa premieta aj do individuálnych štatistík.  

V prebiehajúcom ročníku je momentálne najproduktívnejším hráčom svojho mužstva. Do národného tímu navyše prišiel v skvelej forme, keď v posledných piatich dueloch obohatil svoj účet o dva góly a osem asistencií.

„Som rád, že mi tréneri na ľade dôverujú. Taktiež mám okolo seba skvelých spoluhráčov, ktorí sú draftovaní do NHL alebo majú potenciál byť draftovaní, takže sa mi s nimi hrá veľmi dobre. Určite si chcem formu preniesť aj do reprezentácie. Budem sa snažiť hrať svoju hru a uvidíme, ako to dopadne,“ hovorí Repčík. Vo farbách Drummondville Voltigeurs už teraz prekonal svoj vlaňajší bodový zápis.

Aj jeho 38 bodov, ktoré získal v 29 dueloch, vyniesli tím na priebežnú druhú priečku v západnej konferencii. „Ciele máme len tie najvyššie, keďže máme v tíme štyroch draftovaných hráčov a ešte budeme posilňovať mužstvo. Chceme vyhrať ligu a získať Memorial Cup,“ netají smelé plány 185 centimetrov vysoký center.

Repčíka čakajú tretie MSJ

Odchovanec košického hokeja patrí medzi stálice mládežníckych reprezentácií. Vo Švédsku absolvuje svoje tretie MS do dvadsať rokov.  

„Som rád, že som mohol hrať na toľkých MSJ a som za to vďačný. Verím, že urobíme nejaký pamätný úspech, treba však začať postupne od základov. Osobne chcem byť lepší ako počas minulých majstrovstiev a pomôcť tímu,“ želá si Repčík.

Rovnako ako ostatní hráči s ročníkom narodenia 2004, aj on si je vedomý, že je to ich posledný šampionát v tejto vekovej kategórii. „Každý jeden hráč z tohto ročníka nad tým určite premýšľa a uvedomuje si, že je to naša posledná príležitosť. O to viac chceme pre úspech spraviť všetko a sme viac namotivovaní,“ konštatuje.

Spraviť všetko pre úspech nebudú chcieť iba Slováci, ale aj obhajcovia majstrovského titulu. Farby Kanady, s ktorou sa zverenci Ivana Feneša môžu prípadne stretnúť až vo vyraďovacej časti, bude hájiť aj Repčíkov spoluhráč z Voltigeurs obranca Maveric Lamoureux.

„O šampionáte sme sa rozprávali. Povedal som mu, že keď sa náhodou stretneme, tak nech má hlavu hore. Maveric má dva metre, takže táto situácia v skutočnosti nehrozí,“ hovorí so smiechom Repčík na adresu prvokolového výberu Arizony z draftovej edície 2022.

Práve minuloročný duel s javorovými listami má väčšina hráčov zo súčasného kádra v živej pamäti. Zámorský celok vtedy po tuhom boji nepustil Slovákov do bojov o medaily. „Kanade máme čo vracať. Pre každého hráča, ktorý bol na vlaňajších MS, je to osobné. Bude úžasné, keď sa s nimi stretneme,“ vraví s odhodlaním v hlase.

V Košiciach by nedostal potrebný priestor

Čoskoro 20-ročný útočník si zatiaľ seniorsky hokej nevyskúšal. Premiéru medzi mužmi si mohol odkrútiť počas prebiehajúcej sezóny. Záujem o jeho služby prejavil v lete slovenský úradujúci majster. Repčík však na ponuku HC Košice neodpovedal kladne a rozhodol sa pridať ďalší rok v quebeckej juniorke.

„Chcel som sa ešte vyhrať a získať viac skúsenosti v zámorí. Taktiež by som tu ešte chcel dosiahnuť nejaký úspech. Navyše, v Kanade hrávam 20, niekedy až 25 minút za zápas, čo je na útočníka veľa. Košice majú veľmi silné mužstvo a nedostal by som toľko príležitosti, hoci si myslím, že by som nesklamal,“ vysvetľuje Repčík.

Jeho rozhodnutie taktiež podporila aj viera, že by po ňom vo vstupnom drafte mohol siahnuť jeden z klubov NHL. „Sen každého hokejistu je byť draftovaný a dostať sa do NHL. To bolo tiež jedno z lákadiel. V Košiciach by nebolo toľko skautov, koľko sa nachádza v okolí Montrealu a Quebecu,“ približuje center, ktorého si mohli profiligové kluby vybrať do svojej organizácie už v roku 2022.

Motiváciu a vieru mu dodáva aj  krajan Maroš Jedlička, ktorý počul svoje meno na drafte až na tretí pokus. „Maroš je dobrým príkladom tvrdej práce. On bol však v našej lige troška adaptovaný už dlhšie. V mojom prípade by to bolo iné, keby prídem do ligy a hneď prvý rok chcem dosiahnuť to, čo on,“ uzatvára Repčík.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Šport