Na hlavný obsah

KDH nebude mať vlastného kandidáta na prezidenta, uviedlo aj dôvod

V stanovisku KDH píše, že sa chce zamerať na parlamentnú prácu.

KDH nebude mať vlastného kandidáta na prezidenta, uviedlo aj dôvod
Predseda KDH Milan Majerský. Foto: TASR/Jaroslav Novák

Hnutie KDH v nasledujúcich prezidentských voľbách nepostaví vlastného kandidáta. Súčasnú situáciu na Slovensku vníma za zlomovú pre zachovanie slobody. Preto sa chce na zápase o charakter krajiny zúčastniť inak ako prezidentskou kandidatúrou. Informovala hovorkyňa hnutia Lenka Halamová.

„Pre budúcnosť Slovenska je rozhodujúce, či budú napredovať štandardné politické strany ako KDH, ktorému záleží na riešení problémov ľudí a hodnotách, alebo populistický extrém, ktorý Slovensku neprospieva. Preto sa v KDH potrebujeme naplno sústrediť na parlamentnú prácu v prospech občanov, presadzovanie hodnotovej politiky. Naďalej prehlbovať činnosť v regiónoch a vychovávať novú generáciu politikov, ktorým záleží na Slovensku,“ vysvetlil predseda KDH Milan Majerský.

Hnutie zároveň poznamenalo, že možní kandidáti, europoslankyňa Miriam Lexmann a expert na spravodlivosť Viliam Karas, by hodnotne reprezentovali Slovensko doma aj v zahraničí.

V prípade Lexmann dospeli v hnutí k záveru, že najefektívnejším spôsobom napĺňania ich cieľov bude, ak sa bude uchádzať o dôveru v budúcoročných voľbách do Európskeho parlamentu.

„Chcem byť aj naďalej konzervatívnym hlasom v Európskom parlamente a riešiť európsku konkurencieschopnosť, ekonomickú odolnosť, naprávať zlyhania v energetickej a migračnej politike a budovať našu obranyschopnosť proti vonkajším hrozbám,“ uviedla Lexmann.

Kresťanskí demokrati uvažovali ako o potenciálnom kandidátovi aj o Karasovi. Ten už minulý týždeň potvrdil, že kandidovať za prezidenta nebude. „Rád by som prispel k formovaniu dobrej vízie pre spravovanie našej krajiny, založenej na elementárnej úcte k človeku, rovnosti pred zákonom a pravidlách, ktoré rešpektujú zdravý rozum,“ skonštatoval.

Voľby sa majú konať v roku 2024. Funkčné obdobie prezidentky Zuzany Čaputovej sa končí 15. júna 2024. Čaputová avizovala, že o funkciu sa nebude opätovne uchádzať.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Slovensko