Na hlavný obsah

Kritik Kremľa Navaľnyj zmizol v ruskom väzenskom systéme, tvrdia jeho spolupracovníci

Úrady neuviedli, kde sa nachádza.

Kritik Kremľa Navaľnyj zmizol v ruskom väzenskom systéme, tvrdia jeho spolupracovníci
Ruský opozičný líder Alexej Navaľnyj. Foto: TASR/AP

Ruský opozičný líder Alexej Navaľnyj už nie je vo väznici IK-6 vo Vladimirskej oblasti, kde si odpykával svoj trest. Oznámila podľa jeho spolupracovníka ruská väzenská služba (FSIN) súdu.

Kde sa teraz kritik Kremľa nachádza, však úrady neuviedli. Na vyjadrenie Navaľného právnika Vjačeslava Gimadiho upozornila v piatok (15. 12.) ráno agentúra Reuters. Navaľného spojenci upozorňujú, že o ňom nemajú žiadne informácie už desať dní a väzenská správa ho zrejme preváža do inej trestaneckej kolónie.

„Súd prečítal informáciu federálnej väzenskej služby, že Navaľnyj opustil IK-6 za hranice Vladimirskej oblasti. Kam presne (ho odviezli) a kde sa teraz nachádza, nepovedali, „napísal na sociálnej sieti X Gimadi.

Navaľného spolupracovníci upozorňujú už niekoľko dní, že nevedia, kam sa ruský opozičný predák podel a v akom je stave.

O tom, že ho úrady nechali z väznice vo Vladimirskej oblasti previesť, informovala v pondelok (11. 12.) jeho hovorkyňa Kira Jarmyšová. Napísala, že ho právnici hľadali v dvoch väzenských kolóniách v regióne. Tamojšie správy im povedali, že v nich nie je.

„Pripomínam, že advokáti nevideli Alexeja od 6. decembra,“ napísala Jarmyšová na X. Jeho ďalšia spolupracovníčka Marija Pevčichová o deň skôr na rovnakej platforme uviedla, že sa Navalného tím obrátil s žiadosťou o pomoc na Výbor OSN pre ľudské práva.

„To, čo sa deje s Alexejom, je v skutočnosti vynútené zmiznutie a flagrantné porušenie jeho základných práv,“ dodala.

Navaľného presunuli do väznice IK-6 s prísnym režimom v obci Melechovo vo Vladimirskej oblasti vlani v júni. Navaľnyj sa opakovane sťažoval na časté pobyty na samotke za banálne priestupky. Minulý týždeň Jarmyšová vyhlásila, že opozičníkovi nedávno v cele prišlo zle.

Prevoz môže súvisieť s voľbami

Navaľného spolupracovníčka Ljubov Sobolová minulý týždeň agentúre Reuters povedala, že sa opozičníkovi spojenci obávajú jeho možného ďalšieho prevozu do inej trestaneckej kolónie s prísnejším režimom.

Načasovanie podľa nej súvisí so začiatkom prezidentskej volebnej kampane, v ktorej dlhoročný šéf Kremľa Vladimir Putin oznámil, že sa bude uchádzať o ďalšie funkčné obdobie.

Proces prevozu väzňov po železnici cez rozsiahle územie Ruska môže trvať týždne, pričom príbuzní a rodina nemusia mať informácie o mieste ich pobytu a zdravotnom stave, kým väzni nedorazia na miesto určenia, uvádza Reuters.

Podobne opísala situáciu AP, ktoré Jarmyšová povedala, že transfer väzňa môže trvať „týždne, ba dokonca mesiace“, kedy nikto nebude vedieť, kde prevážaný je.

„Musíme ho teraz hľadať v každej kolónii so zvláštnym režimom v Rusku. Je ich asi 30 po celom Rusku. Netušíme, kde ho nájdeme, „povedala Jarmyšová. Väzenská služba na otázku ohľadom Navaľného AP neodpovedala. Hovorca ruského prezidenta Dmitrij Peskov na otázku novinárov uviedol, že Kremeľ pohyb jednotlivých väzňov nesleduje.

Známy kritik Kremľa, ktorého v minulosti otrávili, je za mrežami už tretí rokom. Ruské súdy mu uložili niekoľko trestov, okrem iného za extrémizmus. Navaľnyj všetky obvinenia odmieta. Odporcovia Kremľa sa domnievajú, že režim v Moskve sa snaží uvrhnutím Navaľného do väzenia zbaviť sa nepohodlného kritika.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Svet