Na hlavný obsah

Ľudia na Spiši môžu spraviť Vianoce o niečo krajšie ľuďom utekajúcim pred vojnou na Ukrajine

Môžu ich pozvať k štedrovečernému stolu.

Ľudia na Spiši môžu spraviť Vianoce o niečo krajšie ľuďom utekajúcim pred vojnou na Ukrajine
Na snímke vianočný stromček. Foto: RTVS

Tohoročné Vianoce prežijú niektorí ľudia na Spiši trochu inak, ako býva zvykom. Dôvodom je originálny nápad. Pozvať k štedrovečernému stolu ľudí z Ukrajiny, ktorí utiekli pred vojnou.

Anton s manželkou má päť detí. Už vlani pozvali k sebe domov na Štedrý deň matku s jej šesťročným synom z Kyjeva.

“Bola zo všetkého nadšená. Aj nám upiekla koláč, ktorý zvykne piecť na ich pravoslávne Vianoce. Boli u nás celý deň od rána. Absolvovali aj prípravy, chceli sme im ukázať, ako varíme, piekli a zdobili sme spolu medovníky,“ povedal pracovník Spišskej katolíckej charity Anton Frič.

S výzvou, urobiť to isté ako Anton s rodinou, prišli dobrovoľníci farskej charity v Smižanoch. “Rozmýšľali sme, ako im pomôcť, a to nielen slovami, ale aj skutkami,“ priblížil dobrovoľník smižianskej farskej charity Michal.

“Pozvať ľudí, ktorí nemajú domov tu k štedrovečernému stolu do našich domovov, je úplne prirodzené a normálne,“ dodal Anton Frič.

“Na Slovensku je taký zvyk, že pri vianočnom stole je vždy o jeden tanier viac pre pocestného alebo návštevu. A práve ten tanier, to miesto sme chceli obsadiť. Aby sa ľudia spoznali viac. Aby sa cítili dobre,“ uviedla riaditeľka Medzinárodného štábu pomoci Ukrajincom v Spišskej Novej Vsi Oľga Semančáková.

O originálnom nápade ľudí zo Spiša v Správach z regiónov informovala redaktorka RTVS Marie Balážová Melníková:

Desiatky ľudí už pozvanie k stolu dostali

Pani Nina žije v Spišskej Novej Vsi s dcérou a vnukom. Pozvanie k štedrovečernému stolu by prijala. „Slovákov zaujíma kultúra jedenia, čo všetko pripravujeme. S radosťou im to ukážeme, naučíme sa a vzájomne si vymeníme zvyky, tradície a znalosti v tejto oblasti,“ povedala Ukrajinka Nina.

V okrese Spišská Nová Ves žije približne 400 ľudí z Ukrajiny. Desiatky z nich už dostali pozvanie k vianočnému stolu. Ak by ste aj vy niekoho chceli zavolať k sebe domov, môžete sa s týmito ľuďmi zoznámiť na pravidelných stretnutiach aj na fare v Smižanoch.

“Chcem, aby začala vznikať nová tradícia – Ukrajinci so Slovákmi. My sme tí, ktorí musíme zodvihnúť tú rukavicu zo zeme a ponúknuť im tú možnosť, žiť s nami,“ dodal dobrovoľník Michal.

Je to na dohode danej rodiny, na ako dlho či koľko ľudí k sebe domov pozve. „Väčšinou sú to ženy s deťmi, ktoré žijú vo veľmi uzavretej bubline. V prostredí, ktoré ich neprijíma. Teraz je určite čas ukázať, že to, čo sa o nás hovorí, že sme pohostinní, že je aj pravda,“ vysvetlil Frič.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Regióny