Na hlavný obsah

Británia reaguje na masívny ruský útok: Ukrajine pošle okolo 200 rakiet protivzdušnej obrany

Ruské rakety a drony zasiahli mnoho civilných objektov.

Británia reaguje na masívny ruský útok: Ukrajine pošle okolo 200 rakiet protivzdušnej obrany
Ruské útoky si vyžiadali obete aj zranených. Foto: TASR/AP

Británia dodá Ukrajine približne 200 rakiet protivzdušnej obrany. Po masívnej nočnej vlne ruských útokov na ukrajinské mestá to v piatok (29. 12.) oznámil britský minister obrany Grant Shapps, informuje agentúra AFP.

„Spojené kráľovstvo podniká urýchlené kroky na posilnenie protivzdušnej obrany Ukrajiny, po vlne Putinových vražedných leteckých útokov. Posielame stovky rakiet protivzdušnej obrany britskej výroby, aby sme Ukrajine zaistili všetko, čo potrebuje, aby sa mohla chrániť voči Putinovmu barbarskému bombardovaniu,“ napísal na sieti X britský minister obrany s odkazom na ruského prezidenta Vladimira Putina.

Mohutná vlna ruských útokov si v noci na piatok vyžiadala po celej Ukrajine najmenej 26 mŕtvych a vyše 130 zranených. Podľa ukrajinskej armády išlo o najhoršiu vlnu leteckých úderov od začiatku ruskej invázie vo februári minulého roka.

Zásahy utrpeli škôlky aj pôrodnice

Ruské rakety a drony zasiahli v noci na piatok mnoho civilných objektov vrátane obytných budov, škôl, škôlok, parkov, pôrodnice, stanice metra či nákupného centra, ako aj objektov energetickej infraštruktúry, čo vo viacerých regiónoch spôsobilo výpadky elektriny.

Ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj uviedol, že Rusko počas nočného útoku nasadilo takmer všetky zbrane, ktoré sú v jeho arzenáli. Na ukrajinské mestá podľa neho útočili hypersonické, balistické a riadené strely, rakety s plochou dráhou letu, systémy S-300 či drony dlhého doletu iránskej výroby.

Vrchný veliteľ ukrajinských ozbrojených síl Valeryj Zalužnyj oznámil, že Rusko počas noci vypálilo na Ukrajinu celkovo 122 rakiet a 36 dronov. Ukrajinská protivzdušná obrana podľa neho zlikvidovala viac než 70 percent z nich.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Svet