Na hlavný obsah

Najviac ohrozené chudobou sú domácnosti s jedným rodičom. Štát pre ne nerobí dosť

Pomohla by adresná pomoc.

Najviac ohrozené chudobou sú domácnosti s jedným rodičom. Štát pre ne nerobí dosť
Ilustračná snímka. Foto: RTVS

Nedostatok času, stres, nezáujem zamestnávateľov, v mnohých prípadoch neschopnosť dopriať deťom kvalitné jedlo či školský výlet. Sociológovia upozorňujú, že na Slovensku sú chudobou najviac ohrozené jednorodičovské domácnosti. Zo strany štátu chýbajú zásadné riešenia.

Pre osamelých rodičov je najväčšou výzvou udržať si bývanie, ak sa im to nepodarí, môžu prísť pre chudobu o deti.

„Ja mám štyri deti, pracujem aj predtým som pracovala, keď som sa rozviedla. Namiesto jednej práce som musela mať dve až tri. Keď človek nemá kde bývať, tak si na ulici alebo v krízových centrách, či azylových domoch, čo využívajú jednorodičia,“ povedala osamelá matka Michaela.

Pre mnoho osamelých rodičov je problém nájsť si zamestnanie. Zamestnávatelia neberú ohľad na ich špecifické potreby. Objavujú sa však prvé lastovičky s citlivejším prístupom.

„V Slovenskej sporiteľni sme už počas covidu zistili, že chudobou sú najviac ohrozené jednorodičovské rodiny, ktoré vzhľadom na obmedzené možnosti najviac prichádzali o príjmy,“ uviedol člen oddelenia sociálnej banky Slovenská sporiteľňa Richard Fekete.

Chudobe osamelých rodičov sa v Správach RTVS venovala redaktorka RTVS Natália Krížová:

„Ukázalo sa, že tento problém je širší. Urobili sme niekoľko okrúhlych stolov. Zároveň naše oddelenie HR vychádzalo v ústrety takýmto rodičom. Vytváralo pracovné miesta, ktoré sú so skráteným úväzkom, flexibilitou pracovného času, príspevkom na škôlku,“ dodal Fekete.

Pomohla by adresná pomoc

Zamestnávateľom by pomohlo, keby sa v Zákonníku práce jednoznačne definovalo, čo vlastne je jednorodičovská domácnosť a koho sa má prípadná pomoc týkať, aby bola adresná. O zmenu legislatívy v tejto oblasti sa snaží organizácia Jeden rodič.

„Chceme pozbierať informácie zo strany či už samospráv, neziskových organizácií, alebo od samotných rodičov, aby sme pozbierali podnety, ktoré predostrieme, či už na úrovni parlamentu, alebo rady vlády pre rodinu a demografický vývoj. Prídeme s tým, že už treba riešiť túto problematiku,“ dodal štatutárka neziskovej organizácie Jeden rodič Eva Marková.

Jednorodičovských domácností je na Slovensku podľa posledného sčítania minimálne 360-tisíc. Napriek tomu chýbajú systémové opatrenia zo strany štátu, samospráv, ako aj zamestnávateľov. Ďalšie rokovanie organizácie Jeden rodič s radou vlády pre rodinu bude v pondelok (11. 12.)

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Slovensko