Na hlavný obsah

Novým šéfom štátnej Všeobecnej zdravotnej poisťovne by mohol byť Michal Ďuriš

Aktuálne ju dočasne vedie Ľubica Hlinková.

Novým šéfom štátnej Všeobecnej zdravotnej poisťovne by mohol byť Michal Ďuriš
Ilustračná snímka. Foto: SITA/Marián Peiger

Novým šéfom štátnej Všeobecnej zdravotnej poisťovne (VšZP) by mohol byť Michal Ďuriš. Ďalšími členmi predstavenstva by mohli byť Monika Begánová a Matej Fekete.

VšZP požiadala Úrad pre dohľad nad zdravotnou starostlivosťou (ÚDZS) o vydanie predchádzajúcich súhlasov pre daných kandidátov. Vyplýva to zo stanoviska Úradu pre dohľad nad zdravotnou starostlivosťou (ÚDZS), ktorý o žiadostiach ešte nerozhodol.

„ÚDZS dňa 29. novembra doručili tri žiadosti VšZP na vydanie predchádzajúceho súhlasu na voľbu nových členov predstavenstva VšZP. Úrad preveruje zákonné podmienky navrhovaných kandidátov a náležitosti žiadostí. Úrad zatiaľ v tejto veci nevydal žiadne rozhodnutie,“ uviedla hovorkyňa úradu Monika Hudecová.

Priblížila, že úrad má na vydanie takéhoto súhlasu zo zákona 30 dní od doručenia žiadosti. Úrad podľa jej slov posudzuje a vydáva predchádzajúci súhlas pri nominácii členov predstavenstva a dozornej rady výlučne z hľadiska ich odbornej spôsobilosti a dôveryhodnosti.

„Úrad teda nemá kompetenciu posudzovať navrhovaných kandidátov z hľadiska ich vhodnosti, morálnej alebo etickej spôsobilosti. To je v zásade vždy v kompetencii akcionára príslušnej zdravotnej poisťovne. V prípade VšZP zastupuje akcionára rezort zdravotníctva, ktorý má kompetenciu navrhovať, odvolávať a meniť členov štatutárneho orgánu,“ uzavrela.

Predchádzajúci súhlas úradu je podmienkou na voľbu členov predstavenstva. VšZP aktuálne dočasne vedie Ľubica Hlinková.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Slovensko