Na hlavný obsah

Vlastníci bytov sa cítia podvedení: Nakúpili kotly, aby ušetrili, nakoniec musia prispievať susedom na centrálne kúrenie

Viacerí obyvatelia bytovky v Starej Turej sa odpojili od spoločnej kotolne.

Vlastníci bytov sa cítia podvedení: Nakúpili kotly, aby ušetrili, nakoniec musia prispievať susedom na centrálne kúrenie
Ilustračná snímka - bytový dom. Foto: RTVS

Je to už dávno, čo sa viacerí obyvatelia bytovky v Starej Turej odpojili od spoločnej kotolne. Za nemalé peniaze zadovážili pre svoje byty vlastné kotly. Ibaže nové pravidlá rozúčtovania spôsobili, že dnes musia prispievať susedom aj na centrálne kúrenie. Cítia sa podvedení a nesúhlasia.

„Cca tých 25 rokov dozadu sme zistili, že lepšie by bolo individuálne kúrenie ako centrálne kúrenie. A to aj z toho hľadiska, že si prikúrim kedy chcem a koľko chcem. Dalo sa to u nás aj kvôli tomu, že dom postavili v roku 1964 a boli tu komíny. Čiže predpríprava tu bola,“ vysvetľuje majiteľ bytu s vlastným kúrením Juraj Čiernik.

V minulosti odpojenie od centrálneho vykurovania umožňovala bez väčších problémov aj legislatíva. Z 18 vlastníkov bytov si tak postupne vlastný plynový kotol zaobstarala polovica.

„S plynom varím, kúrim aj zohrievam vodu. Čo oni zaplatia za teplo, ja zaplatím násobne menej za tieto tri veci, ktoré som spomenul,“ tvrdí majiteľ bytu s vlastným kúrením Peter Krecháč.

Peter Krecháč platí ročne za plyn 400 až 450 eur. Vlastníci podobne veľkých bytov v tejto bytovke zaplatili vlani len za centrálne dodané teplo od 670 do 930 eur.

Od začiatku roka však samostatne kúriaci musia platiť aj časť nákladov za teplo dodané do ich bytovky z centrálneho zdroja. Ide o takzvanú základnú zložku. Zmenu priniesla nová vyhláška ministerstva hospodárstva, ktorá upravuje rozpočítanie nákladov na teplo v bytových domoch.

„Základná zložka podľa odseku 3 sa rozpočíta aj medzi byty a nebytové priestory, ktoré sú odpojené od vykurovacej sústavy v objekte rozpočítavania,“ píše sa vo vyhláške ministerstva hospodárstva. Tá platí od začiatku tohto roka.

Spravodlivejšie rozpočítanie nákladov na teplo

Nová vyhláška má zabezpečiť spravodlivejšie rozpočítanie nákladov na teplo. Napríklad tým, že viac zohľadňuje fyzikálne vlastnosti tepla – najmä jeho prestupy. Často totiž medzi bytmi vznikali veľké rozdiely v platbách – napríklad ak si niekto radiátor vypol a nechal sa vykurovať susedmi.

„U nás vznikla taká anomália, že to, čo sa vďaka tejto vyhláške odrátalo na kúrení na zálohových platbách centrálne vykurovaným bytom, tak nám to pridali. Čiže individuálne kúriaci si zaplatia nielen svoju faktúru od SPP za plyn, ale prispejú aj svojim susedom,“ upozorňuje Juraj Čiernik.

Vyjadrené v číslach – vlastníci bytov s plynovým kotlom majú za základnú zložku tepla – v závislosti od plochy – platiť 140 až 270 eur ročne.

Pozrite si celú reportáž z relácie Občan za dverami, ktorú pripravil redaktor RTVS Michal Čabák:

„Z tej sumy, čo ja ročne platím SPP, tak mám platiť viac ako polovicu za centrálne kúrenie, ktoré prakticky nedostávam a ani dostávať nebudem,“ sťažuje sa Peter Krecháč.

„Pri stanovení mesačného predpisu sme vychádzali z toho, že aj odpojené byty sa musia podľa platnej vyhlášky MH SR podieľať na úhrade nákladov za dodávku tepla inak, ako tomu bolo v minulosti, čo sa dotknutým vlastníkom nepáči,“ uvádza v písomnom stanovisku stavebné bytové družstvo občanov Stará Turá.

Odborník výhrady vlastníkov chápe

Odborník na správu bytových domov výhrady nespokojných vlastníkov chápe, no pripomína, že centrálne dodané teplo „cítia“ napríklad v spoločných priestoroch. Môžu za to spomínané prestupy tepla. Štúdia, ktorá tieto fyzikálne javy opisuje bola podkladom aj pre súčasné znenie vyhlášky.

„My nemáme mimoriadne zaizolované jednotlivé byty medzi sebou tak, aby sme dokázali zabezpečiť čo najmenší prestup tepla medzi bytmi, vzájomne medzi bytmi a chodbou, medzi nebytovým priestorom a bytmi a podobne. A keď doteraz vlastníci, ktorí boli odpojení, túto zložku nehradili, tak ja na ich mieste by som to chápal ako fantastickú úsporu,“ vyhlásil Miroslav Kantner zo Združenie pre lepšiu správu bytových domov.

Pravda je však aj to, že vyhláška nezohľadňuje prestup tepla, ktoré vznikne v bytoch s individuálnym kúrením.

„Keď berieme do úvahy, že fyzika nepozerá na vyhlášky a fyzikálne zákony platia, tak, samozrejme, prestup tepla platí obidvoma smermi,“ dodáva Kantner.

„Takisto ako oni môžu tvrdiť, že my berieme teplo centrálne kúriacich, tak to isté môžeme tvrdiť my, keď ešte nezačala sezóna centrálneho kúrenia, že oni môžu teplo brať od nás,“ skonštatoval Peter Krecháč.

„Keby tá vyhláška bola spravodlivá, tak centrálne vykurovaní majú zaplatiť nám. My im teoreticky platíme ich teplo, nielen naozaj, ale aj niečo navyše. My máme v tomto objekte oveľa väčšiu plochu vykurovanú individuálne ako oni centrálne. Nechcem to však stavať antagonisticky, lebo sme tu všetci susedia, za toto naši susedia nemôžu,“ hovorí Juraj Čiernik.

Vlastníci bytov zatiaľ nezaplatili

Vlastníci odpojených bytov zároveň priznali, že sumu za teplo, o ktorú im správca navýšil mesačné zálohové predpisy, neplatia.

„Dohodli sme sa, že im nejakou formou dáme najavo, že s tým nesúhlasíme, že to nebudeme platiť, 2-3-4 mesiace.“ hovorí Krecháč.

„Budeme postupovať len zákonným spôsobom. Vlastníci odpojených bytov, ktorí majú nedoplatky, obdržali upomienky. Tým, ktorí zálohy nevyrovnali a nevyrovnajú, základnú zložku vykurovania vyúčtujú vo vyúčtovaní za rok 2023 v plnej výške,“ reagovalo stavebné bytové družstvo občanov Stará Turá.

Obrátili sa na tvorcu vyhlášky

Nespokojní vlastníci sa obrátili aj na tvorcu vyhlášky – teda ministerstvo hospodárstva. Dostali odpoveď, že vyhláška platí. Rezort hospodárstva sme o vyjadrenie k situácii s rozpočítaním tepla v tejto bytovke žiadali aj my. Dostali sme len písomné vyjadrenie.

„Vyhláška zohľadňuje prestupy tepla v rámci celého komplexu bytového domu, nakoľko všetky byty sa v rovnakej miere podieľajú na platení základnej zložky, pričom rozvody centrálneho zdroja tepla (CZT) prechádzajú aj cez spoločné priestory. V prípade, že občania nie sú presvedčení, že rozpočítavanie tepla prebieha v súlade s vyhláškou, odporúčame im obrátiť sa na Slovenskú obchodnú inšpekciu,“ píše ministerstvo hospodárstva v stanovisku.

„Už nám správca dal avízo, že máme bytovku, v ktorej je polovica centralistov, polovica individualistov. Ako to budeme riešiť? Naša odpoveď je – v rámci zákona. Postupujeme len v rámci  zákona – čiže kontrolujeme súlad s vyhláškou,“ uviedol inšpektor energetiky zo Slovenskej obchodnej inšpekcie Ladislav Tomko.

Zástupca SOI zároveň dodáva, že vyhláška by mala zohľadňovať aj prestup tepla z individuálne vykurovaných bytov.

„Samozrejme, že výhrady sú na mieste a tieto výhrady by bolo dobré zdokumentovať nejakou oprávnenou osobou alebo nejakou inštitúciou, ktorá sa tým zapodieva. Či je to spravodlivé alebo nespravodlivé, teraz keď neexistuje štúdia, je to ťažko povedať,“ myslí si Tomko.

Chcú výnimku alebo zmenu vyhlášky

Podľa majiteľa bytu s vlastným kúrením Juraja Čiernika je riešenie úplne jednoduché. „Zmeniť vyhlášku, alebo dať Starú Turú 364 do výnimiek. A je to vybavené. Pre úradníka je to záležitosť troch minút,“ hovorí.

Iné riešenia sú pri súčasnom znení vyhlášky na hranici zákona. Napríklad individuálna dohoda správcu a všetkých vlastníkov v tejto bytovke, ktorá zohľadní jednak prestupy tepla a špecifickú situáciu.

„Ten problém ale v bytovom dome sa nikdy nebude týkať jedného vlastníka alebo jedného bytu. Ono už tým rozhodnutím nadobudnúť byt v bytovom dome alebo nebytový priestor, začínam etapu, v ktorej si musím uvedomiť, že moje rôzne túžby, očakávania alebo žiadosti, budú svojím spôsobom limitované tým, čo v tom bytovom dome chcú ostatní, ako to zariadia a v neposlednom rade platnými právnymi predpismi,“ upozorňuje Miroslav Kantner.

„MH SR v súčasnosti analyzuje podnety vzniknuté v súvislosti s uplatňovaním vyhlášky 503/2022 Z. z. a je pripravené výsledky tejto analýzy zohľadniť v rámci prípadnej úpravy tejto vyhlášky,“ vyhlásil rezort v písomnom stanovisku.

„Dúfame že sa niekto niekde na ministerstve hospodárstva nájde, kto si vypočuje hlas volajúceho na púšti, zdvihne telefón a keby bol taký dobrý a zavolal nám. Sme ochotní mu to prísť vysvetliť do Bratislavy, že čo sa vlastne stalo,“ uzatvára Juraj Čiernik.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Regióny