Na hlavný obsah

Obvinenia voči Gérardovi Depardieuovi pribúdajú. Španielska novinárka podala na herca trestné oznámenie za znásilnenie

Incident sa mal stať pred takmer 30 rokmi.

Obvinenia voči Gérardovi Depardieuovi pribúdajú. Španielska novinárka podala na herca trestné oznámenie za znásilnenie
Na snímke herec Gérard Depardieu. Foto: TASR/AP

Španielska novinárka a spisovateľka Ruth Bazaová v utorok (20. 12.) informovala, že v Španielsku podala trestné oznámenie na francúzskeho herca Gérarda Depardieua za znásilnenie, ku ktorému podľa nej došlo v Paríži pred takmer troma desaťročiami.Informovala agentúra AFP.

Bazaová (51) agentúre AFP povedala, že trestné oznámenie podala vo štvrtok. Dodala, že k znásilneniu došlo 12. októbra 1995, keď robila s hercom interview pre časopis Cinemania. O trestnom oznámení ako prvý informoval španielsky denník La Vanguardia.

Bazaová, ktorá mala v tom čase 23 rokov a Depardieu 46, uviedla, že herec narušil jej súkromný priestor úplne bez jej súhlasu, čím ju celkom „paralyzoval“. K incidentu malo dôjsť v priestoroch bývalej produkčnej spoločnosti Roissy Films.

Novinárka najskôr hovorila len o „sexuálnom útoku“, ale na otázku AFP, či bola
znásilnená, odpovedala „áno“. „Polícia to tak označila,“ uviedla Bazaová.

Na základe zákona o súhlasnom sexe, schváleného v Španielsku minulý rok, zahŕňa obvinenie zo sexuálneho napadnutia širokú škálu trestných činov – od online zneužívania a obchytávania až po znásilnenie. A za každý z týchto skutkov je iný trest.

Premlčacia lehota

V prípade usvedčenia a odsúdenia za znásilnenie sa dáva maximálny možný trest 15 rokov väzenia. Depardieu, ikona francúzskej kinematografie s vyše 200 úlohami na hereckom konte, bol vo Francúzsku v roku 2020 obvinený zo znásilnenia. Vyše desať žien ho tiež obvinilo zo sexuálneho obťažovania a napadnutia.

Bazaová pre AFP povedala, že na udalosť z roku 1995 „úplne“ zabudla, až kým si neprečítala o vyšetrovaní zverejnenom v apríli spravodajským portálom Mediapart, keď 13 žien obvinilo herca zo sexuálneho násilia.

Článok v nej spustil „vnútorný klik“ a „záblesky“ spomienok, ktoré ešte podľa jej slov potvrdili jej osobné poznámky, ktoré si v tom čase robila. Je len malá šanca, že trestné oznámenie povedie k obvineniam proti hercovi. Pre opisované udalosti platí premlčacia lehota stanovená zákonom vo Francúzsku, uvádza AFP.

Bazaová vysvetlila, že sa napriek tomu rozhodla podať trestné oznámenie, v nádeji, že „pomôže iným ľuďom“ urobiť to isté.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Svet