Na hlavný obsah

Ochorejú na ňu tisícky ľudí ročne, pri neskorej diagnostike je zväčša smrteľná. Kľúčom je prevencia

Ľudí odrádzajú obavy z vyšetrenia.

Ochorejú na ňu tisícky ľudí ročne, pri neskorej diagnostike je zväčša smrteľná. Kľúčom je prevencia
Ilustračná snímka. Foto: RTVS

Na Slovensku ročne ochorie na rakovinu hrubého čreva štyritisíc ľudí. V prípade neskorej diagnostiky väčšina pacientov ochoreniu podľahne. Podľa odborníkov odrádzajú ľudí najmä obavy z vyšetrenia. Dávno už pritom nie sú opodstatnené.

Ak sa rakovina hrubého čreva odhalí včas, takmer všetci pacienti prežijú. Dôležitý je skríning. V Česku ho robia u zdravých ľudí nad 50 rokov už viac ako 20 rokov.

„Najmä vďaka tomu došlo k poklesu ČR z vrcholu rebríčka vo výskyte a úmrtnosti na rakovinu hrubého čreva niekam až do tretej desiatky krajín. K poklesu dochádza aj naďalej, úmrtnosť klesla až o 50 percent,“ priblížil prvý podpredseda Českej gastroenterologickej spoločnosti Přemysl Falt.

Vďaka preventívnym programom počet pacientov s týmto ochorením v posledných dvoch rokoch začal klesať aj na Slovensku. Vyšetrenie na skryté krvácanie je súčasťou preventívnej prehliadky. Ak ho tam objavia, je potrebná kolonoskopia. Tej sa mnohí ľudia stále boja.

Prevencii rakoviny hrubého čreva sa v relácii Správy :24 venovala redaktorka RTVS Natália Krížová:

Strach z kolonoskopie

„V posledných rokoch sa výrazne zmenili postupy, ako sa pripravuje črevo. Už to nie je päťlitrové vedro, už je to pár pohárikov. Druhá bariéra bol ostych. Kolonoskopiu vykonávame cez malinkú dierku v nohaviciach, takže je to intímne vyšetrenie,“ vysvetlil riaditeľ Polikliniky Bezručova Tibor Hlavatý.

Za najväčšiu bariéru pre ľudí označil bolestivosť vyšetrenia. „Tá sa dá veľmi elegantne v 99 percentách prípadov odstrániť podaním injekcií proti bolesti a na upokojenie,“ doplnil.

V posledných rokoch sa toto ochorenie častejšie vyskytuje aj u ľudí mladších ako 40 rokov.

„Najčastejšie sú to pacienti, ktorí majú pozitívnu rodinnú anamnézu, kde už jeden z príslušníkov rodinných, najmä prvostupňových, mal rakovinu hrubého čreva. Sú to pacienti ktorí majú nejaké chronické ochorenia čreva, najčastejšie zápalové ochorenia,“ ozrejmila Anna Gojdičová.

Odborníci sa zhodujú, že toto ochorenie nevzniká zo dňa na deň. Vyvíja sa z polypov a trvá to aj 15 rokov. Pokiaľ sa polypy odstránia včas, rakovina sa nevyvinie.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Slovensko