Na hlavný obsah

Opozícia v Srbsku plánuje bojkotovať opakovanie volieb v niektorých okrskoch

Čiastočné opakovanie volieb je naplánované na 30. decembra.

Opozícia v Srbsku plánuje bojkotovať opakovanie volieb v niektorých okrskoch
Protesty po predčasných voľbách v Srbsku. Foto: TASR/AP

Najväčšie srbské opozičné hnutie – Srbsko proti násiliu (SPN) – v utorok (26. 12.) informovalo, že bude bojkotovať opakovanie volieb v niektorých častiach krajiny.

Opakovanie parlamentných a komunálnych volieb je naplánované na 30. decembra v 30 z viac ako 8 000 volebných miestností.

V riadnom termíne sa voľby v Srbsku konali 17. decembra. Pričom strana prezidenta Aleksandra Vučiča v nich zaznamenala presvedčivé víťazstvo.

SPN však upozornilo na volebné podvody a tvrdí, že voličom zo susednej Bosny bolo umožnené, aby v hlavnom meste hlasovali nelegálne.

Medzinárodní pozorovatelia – vrátane zástupcov Organizácie pre bezpečnosť a spoluprácu v Európe (OBSE) – tiež hlásili „nezrovnalosti“ vo voľbách vrátane „kupovania hlasov“ a podvodného „vhadzovania hlasovacích lístkov do volebných urien“.

Podľa oficiálnych výsledkov Vučičova pravicová Srbská pokroková strana (SNS) získala v parlamentných voľbách približne 46 percent hlasov. Zatiaľ čo opozičná koalícia SPN 23,5 percenta.

Protesty opozície

Opozícia už deväť dní organizuje protesty vrátane blokád ciest. Jej cieľom je anulovať výsledky volieb zo 17. decembra a uskutočniť úplne nové voľby.

„Voľby, ktoré sa budú opakovať v určitom počte volebných miestností, nemôžu anulovať podvod, ani napraviť nespravodlivosť, ktorá sa stala 17. decembra. Preto sa na opakovaných voľbách nezúčastníme,“ uviedla SPN v písomnom vyhlásení.

Podľa SPN „nemá zmysel hlasovať, kým (siedmi opoziční) poslanci držia hladovku kvôli preukázaným volebným podvodom, politickí disidenti sú zatýkaní a študenti bití políciou a zadržaní“.

Protesty v Srbsku sa vystupňovali v nedeľu (24. 12.) večer, keď sa opoziční demonštranti pokúšali vtrhnúť na belehradskú radnicu. Polícia im v tom zabránila – aj s použitím slzotvorného plynu – a zadržala takmer 40 ľudí.

V pondelok (25. 12.) protestujúci, prevažne študenti organizovaní v hnutí Boj (Borba), postavili v centre Belehradu cestné zátarasy a požadovali revíziu výsledkov volieb. Avizovali, že ak úrady nesplnia ich požiadavky, budú v blokádach pokračovať aj v stredu (27. 12.).

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Svet