Na hlavný obsah

Napätie v Srbsku: Rusko viní Západ z pokusov destabilizovať situáciu po voľbách

Balkánska krajina má priateľské vzťahy s Moskvou.

Napätie v Srbsku: Rusko viní Západ z pokusov destabilizovať situáciu po voľbách
Protesty po predčasných voľbách v Srbsku. Foto: TASR/AP

Rusko v pondelok (25. 12.) obvinilo západné krajiny z podnecovania napätia v Srbsku. V balkánskej krajine s priateľskými vzťahmi s Moskvou vypukli protesty pre údajné podvody v parlamentných voľbách 17. decembra.

„Pokusy kolektívneho Západu destabilizovať situáciu v krajine (Srbsku) sú zrejmé,“ povedala pre štátnu tlačovú agentúru RIA Novosti hovorkyňa ministerstva zahraničia Maria Zacharovová.

V nedeľu (24. 12.) sa demonštranti pokúsili zaútočiť na belehradskú radnicu, pretože odmietajú výsledky parlamentných a miestnych volieb. Podľa volebnej komisie ich vyhrala vládnuca pravicová Srbská pokroková strana (SNS) prezidenta Aleksandra Vučiča so ziskom zhruba 46 percent hlasov.

Proeurópske hnutie Srbsko proti násiliu (SPN) získalo asi 23,5 percenta hlasov. Ak by sa tento výsledok potvrdil, SNS by mala v 250-člennom parlamente absolútnu väčšinu a budúcu vládu by zostavila sama. SNS vyhlasuje, že zvíťazila aj v komunálnych voľbách v Belehrade.

Organizácia pre bezpečnosť a spoluprácu v Európe (OBSE) informovala o nezrovnalostiach počas hlasovania 17. decembra. Patrili k nim kupovanie hlasov či nadmerný počet odovzdaných hlasovacích lístkov v urnách. Srbsko už v stredu oznámilo plán zopakovať voľby v 30 volebných okrskoch z celkového počtu vyše 8 000, ktoré sa budú konať 30. decembra.

Kremeľ výsledky volieb privítal, pričom hovorca Dmitrij Peskov povedal, že Moskva dúfa, že výsledok povedie k „ďalšiemu posilneniu priateľstva“ medzi krajinami. Srbsko má s Ruskom historicky úzke vzťahy a Belehrad sa nepripojil k medzinárodným sankciám voči Moskve za rozpútanie vojny na Ukrajine. Srbsko však odsúdilo ruskú agresiu v OSN. Krajina je takmer úplne závislá od dodávok ruského plynu.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Svet