Na hlavný obsah

Otázniky okolo kategorizácie nemocníc: Opozícia hovorí o vážnom podozrení, podala podnet na prokuratúru

Ministerka tvrdí, že koná podľa odporúčaní odborníkov.

Otázniky okolo kategorizácie nemocníc: Opozícia hovorí o vážnom podozrení, podala podnet na prokuratúru
Ilustračná snímka. Foto: RTVS

Opoziční poslanci podali podnet na Generálnu prokuratúru SR pre kategorizáciu nemocníc z dielne ministerstva zdravotníctva. Podľa poslancov ide o nezákonný postup, keď rezort oficiálne nezverejnil dokumenty o zaradení nemocnice Bory a Kardiocentrum Agel v Košiciach do vyššej kategórie siete nemocníc, než na akú mali právo.

„Máme vážne podozrenie, že došlo k porušeniu zákona a že sa tu jedná protizákonne. Chceme, aby tieto veci boli jasne vydokladované,“ uviedol člen Výboru NR SR pre zdravotníctvo Marek Krajčí (Slovensko).

Bývalý minister zdravotníctva poukázal na to, že ministerstvo stále nevydalo vyhlášku o kategorizácii nemocníc. Tvrdí, že bez nej sú rozhodnutia o zaradení nemocníc do jednotlivých kategórií netransparentné.

„Mám podozrenie, že Penta ako aj Agel čakali na zmenu ministra, pretože predchádzajúci minister nesúhlasil s ich zaradením do siete nemocníc tak, ako to okamžite urobila ministerka,“ dodal Krajčí.

Kategorizácii nemocníc sa v Správach RTVS venovala redaktorka RTVS Barbora Škulová:

„Po zaevidovaní bude podnet pridelený príslušnému prokurátorovi, ktorý určí ďalší procesný postup,“ prezradila hovorkyňa Generálnej prokuratúry SR Zuzana Drobová.

„Ministerstvo zdravotníctva bude súčinné pri vyšetrovaní orgánom činným v trestnom konaní. Kým to vyšetrovanie bude prebiehať nebudeme ďalšie detaily komentovať,“ povedala hovorkyňa Ministerstva zdravotníctva SR Patra Lániková.

Ministerka konala na základe odporúčaní

Ministerka zdravotníctva Zuzana Dolinková (Hlas-SD) na poslednom zdravotníckom výbore uviedla, že konala na základe odporúčaní odborníkov.

,,Nemocnica Bratislava Bory bola zaradená do 3. kategórie. Kardiocentrum Šaca do 4. kategórie. Obidve striktne v súlade s odporúčaniami komisie, ktorá tak rozhodla,“ vysvetlila Dolinková.

,,Rada má pre ňu len odporúčací charakter a myslím si, že sa mala riadiť aj odborným posúdením, ktoré bolo detailne vypracované na ministerstve zdravotníctva,“ uviedol člen Výboru NR SR pre zdravotníctvo Peter Stachura.

,,Ak sa budú robiť rôzne výnimky a rôzne netransparentné rozhodnutia, tak potom celá optimalizácia nemá zmysel,“ uzavrela zdravotnícka analytička a bývalá štátna tajomníčka MZ SR Jana Ježíková.

Po preverení podnetu môže Generálna prokuratúra SR podať žalobu na Správny súd SR. Ak ten rozhodne, že ministerstvo konalo protizákonne, zaradenie nemocníc bude musieť rezort prehodnotiť.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Slovensko