Na hlavný obsah

Menej naliehavých výjazdov záchranárov je stále viac. Pacienti, ktorí potrebujú rýchlu pomoc, čakajú dlhšie

Asi 70 percent výjazdov by vôbec nemuselo byť, tvrdí odborník.

Menej naliehavých výjazdov záchranárov je stále viac. Pacienti, ktorí potrebujú rýchlu pomoc, čakajú dlhšie
Ilustračná snímka. Foto: RTVS

Počet menej naliehavých výjazdov zdravotníckych záchranárov z roka na rok stúpa. Tvrdí to odborník na urgentnú medicínu. Upozornil, že záchranná služba supluje iné časti zdravotníctva. Pacienti, ktorí záchranku naozaj potrebujú, na ňu musia často čakať dlhšie ako v minulosti.

Komárňanskí záchranári začali dennú službu takmer trojhodinovým výjazdom do Nových Zámkov. Resuscitovali muža po 70 a prevážali ho do najbližšej nemocnice.

„Predpokladali sme zastavenie obehu. Také, ktoré si vyžadovalo prístroj na mechanické kompresie, čo sa nepoužíva vždy. Počas transportu do nemocnice sme robili takúto kontinuálnu resuscitáciu, ten transport je komplikovanejší,“ vysvetlil lekár záchrannej zdravotnej služby Ondrej Stanek.

Záchranárskym výjazdom v roku 2023 sa v reportáži v Správach RTVS venoval redaktor Miroslav Lyko:

V Komárne konkrétne pracujú štyri posádky. Na týchto staniciach je to zhruba 100 až 120 výjazdov mesačne. V Nitrianskom kraji mali zdravotnícki záchranári tento rok výjazd v priemere každých 9,5 minúty. Celoslovenská štatistika bola zhruba rovnaká.

Od januára do konca novembra mali takmer 484-tisíc výjazdov, čo je o necelých osemtisíc menej ako v rovnakom období vlani. „Na tiesňovú linku 155 volali ľudia najčastejšie pre pády, bolesti brucha, hypertenziu a sťažené dýchanie,“ priblížila hovorkyňa Operačného strediska záchrannej zdravotnej služby Petra Klimešová.

Väčšina výjazdov by nemusela byť

Odborník na urgentnú medicínu upozorňuje, že 70 percent výjazdov by nemuselo byť.

„Znamená to, že sa z roka na rok predlžuje dojazdový čas, lebo pribúdajú výjazdy ktoré nie sú vôbec určené pre záchrannú službu. Keď ten operátor okamžite nepovie, že posielam vám lekára, tak začnú byť agresívni, potom v duchu mávnu rukou a pošlú tú posádku,“ vysvetlil lekár a odborník na urgentnú medicínu Viliam Dobiáš.

Štyridsaťpercentný nárast zásahov v porovnaní s vlaňajškom zaznamenal tento rok záchranársky vrtuľník v Nitre. Väčšinu pacientov transportoval do nitrianskeho kardiocentra, ostatných do miestnej fakultnej nemocnice.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Slovensko