Na hlavný obsah

Pracovníkov je málo, personálnych agentúr veľa. Mnohé z nich majú pochybné praktiky, na čo si treba dávať pozor?

Napríklad poplatok za sprostredkovanie je u nás nezákonný.

Pracovníkov je málo, personálnych agentúr veľa. Mnohé z nich majú pochybné praktiky, na čo si treba dávať pozor?
Podľa záznamov z inšpektorátu práce väčšina takýchto agentúr nemá platnú licenciu. Foto: RTVS

Pozor na nepoctivé personálne agentúry. Asociácia personálnych agentúr radí uchádzačom, aby si všímali podozrivé taktiky a včas ich nahlasovali inšpektorátu práce.

Zamestnávatelia dlhodobo upozorňujú na nedostatok pracovníkov na trhu. Firmy tak využívajú aj služby personálnych agentúr a agentúr dočasného zamestnávania. Vzniká preto množstvo nových. Praktiky niektorých z nich sú, podľa riaditeľky asociácie, na hrane zákona.

„Ponúkajú zamestnancom nižšiu mzdu na zmluve, než de facto reálne tí zamestnanci v lepšom prípade dostanú. Pre niektorých zamestnancov takisto to môže byť výhodné. Napríklad pre tých, ktorí majú nejaké exekúcie, ale z dlhodobého hľadiska je to veľmi zlá stratégia,“ uviedla riaditeľka Asociácie personálnych agentúr Zuzana Rumiz.

Reportáž o praktikách personálnych agentúr pripravila pre Správy RTVS redaktorka Andrea Šeligová:

Nižšie odvody totiž znamenajú nižšiu PN-ku, materskú či budúci dôchodok. Uchádzači by mali spozornieť aj v prípade, že agentúra mešká s výplatou alebo nemajú rovnaké benefity ako kmeňoví zamestnanci spoločnosti.

Negatívne signály

„Negatívny signál môže byť aj to, keď tá agentúra si pýta poplatok za sprostredkovanie. To je u nás nezákonné,“ upozornila riaditeľka Asociácie personálnych agentúr.

Inšpektorát práce radí, aby im poškodení nahlasovali svoje negatívne skúsenosti. „A nielen anonymne, pretože je dosť problematické naozaj preveriť jednotlivé pracoviská, keď nám povedia, že vykonávali sme prácu ex post, ale nemajú nejaké bližšie informácie my potrebujeme konkrétne informácie aby sme to vedeli preveriť,“ radí riaditeľka odboru pracovnoprávnych vzťahov Národného inšpektorátu práce SR Lucia Sabová Danková.

Podľa záznamov z inšpektorátu práce väčšina takýchto agentúr nemá platnú licenciu. To sa dá skontrolovať aj na stránke Ústredia práce. „„Každý jeden zamestnávateľ, u ktorého bude zistené porušenie akéhokoľvek typu, či už či už jednak sa jedna o pracovnoprávne vzťahy, alebo až nelegálne zamestnávanie, tak mu môže byť uložená pokuta do výšky až 100-tisíc eur,“ ozrejmila Lucia Sabová Danková.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Ekonomika