Na hlavný obsah

Rodiny v Čirči sa mohli presťahovať do nového bývania, ktoré si sami postavili. Pred tým museli splniť prísne podmienky

Sťahovanie je pre mnohých obrovská zmena.

Rodiny v Čirči sa mohli presťahovať do nového bývania, ktoré si sami postavili. Pred tým museli splniť prísne podmienky
Na snímke nové bytovky v Čirči. Foto: RTVS

Dvanásť rodín v obci Čirč na severovýchode Slovenska dostalo kľúče od nových bytov. Tri obecné bytovky si stavali sami Rómovia cez obecnú firmu za peniaze z eurofondov. Sťahovanie do nájomných bytov si rodiny museli zaslúžiť, splnili sedem určených kritérií.

Niektorí v novom už aj spali, ďalší rozkladajú nábytok, koberce a zariaďujú nevyhnutné. Miroslav pomáhal stavať bytovku na mieste, kde zbúrali jeho drevenú chatrč. Vianoce už bude s rodinou sláviť v novom byte.

„Tak sme o sto percent dopredu. Voda, hygiena, WC, to sa nedá porovnať,“ priblížil nájomník a zamestnanec obecnej firmy v Čirči Miroslav Miko.

Ako sa darí rodinám v Čirči zisťovala v relácii Správy RTVS redaktorka Ivana Ratkovská:

Sťahovanie do bytovky je pre nových nájomníkov obrovská zmena. V chatrčiach nemali vodu, toaletu, kúpeľňu, mnohí ani elektrinu. Asistentky bývania ich preto školili, ako udržiavať čistotu, používať spotrebiče či hygienické zariadenia.

„Drevený domček sme mali. Nemali sme vodu, len elektrinu,“ opisujú nájomníci. „Si to postavili sami a ja som presvedčený, že si svoju robotu nezničia,“ uviedol starosta Čirča Michal Didik.

Z takýchto murovaných či drevených chatrčí sa do nových bytoviek presťahovalo v Čirči zatiaľ 12 rodín. Tie museli splniť sedem veľmi prísnych kritérií. Medzi inými aj to, že pracujú, nemajú žiadne dlhy voči obci, zložili zábezpeku za byt, deti nemajú v škole neospravedlnené hodiny a nevyhýbajú sa ani verejnoprospešným aktivitám.

„V Čirči už je minimum ľudí, ktorí bývajú v chatrčiach. Dve boli zbúrané a ešte ďalších sedem ideme búrať po tom, ako sa kompletne presťahujú,“ ozrejmil Didik.

Nové bytovky v osade kontrastujú s chatrčami, ktoré s nimi bezprostredne susedia. Cieľom je postaviť ďalšie obecné nájomné byty a presťahovať všetkých tých, ktorí sú ochotní splniť prísne kritériá.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Regióny