Na hlavný obsah

Ruský diplomat obvinil Česko zo zbabelosti a malomyseľnosti po tom, ako sa odmietlo zúčastniť rokovania Bezpečnostnej rady OSN

Rokovanie zvolalo Rusko po ostreľovaní Belgorodu.

Ruský diplomat obvinil Česko zo zbabelosti a malomyseľnosti po tom, ako sa odmietlo zúčastniť rokovania Bezpečnostnej rady OSN
Poškodený dom zničený troskami ukrajinského bezpilotného lietadla, ktoré zostrelila ruská protivzdušná obrana pri Belgorode v Rusku. Foto: SITA/AP

Zo zbabelosti a malomyseľnosti obvinil zástupca ruského veľvyslanca pri OSN Dmitrij Poljanskij Českú republiku, ktorá sa odmietla zúčastniť na zasadnutí Bezpečnostnej rady OSN zvolanom Ruskom kvôli sobotňajšiemu (30. 12.) ostreľovaniu ruského Belgorodu. Moskva z neho viní ukrajinskú armádu. Od Prahy žiadala, aby sa rokovania BR OSN zúčastnil jej zástupca a vysvetlil české dodávky zbraní na Ukrajinu. Český minister Jan Lipavský účasť českého diplomata na zasadnutí odmietol.

„Vaša zbabelosť a malomyseľnosť sú zaznamenané. Predpokladáme, že Česká republika sa už nebude zúčastňovať na zasadnutí Bezpečnostnej rady OSN na tému Ukrajina,“ napísal Poljanskij v češtine v reakcii na vyjadrenie šéfa českej diplomacie na sociálnej sieti X.

Lipavský na platforme predtým napísal, že sa Česko odmieta nechať Ruskom kamkoľvek predvolávať. „Česko nebude slúžiť lžou otrávenej propagande agresora. Keď bude chcieť Rusko na pôde Bezpečnostnej rady riešiť stiahnutie svojich okupačných vojsk, radi dorazíme,“ uviedol český minister.

Ruský veľvyslanec pri OSN Vasilij Nebenzja na zasadnutí Bezpečnostnej rady v noci na nedeľu (31. 12.) vyhlásil, že české strely zabili civilistov v Belgorode. Kritizoval tiež, že Praha nevyhovela ruskej žiadosti a zasadnutia v BR OSN sa odmietla zúčastniť. Ukrajina podľa tvrdenia Moskvy použila na útok okrem iného raketomety RM-70 Vampire českej výroby.

Belgorod je dôsledok ruských útokov

Sobotňajšie ostreľovanie bolo jedným z najväčších, ktorému počas vojny na Ukrajine Belgorod čelil. Podľa ruských úradov si vyžiadal 22 obetí a desiatky zranených. Údery podľa ruských úradov zasiahli výlučne civilné objekty.

Ukrajinské médiá s odvolaním sa na svoje zdroje napísali, že ukrajinské sily útočili na armádne ciele v Belgorodskej oblasti a že výbuchy a požiare v Belgorode zapríčinila neprofesionalita ruskej protivzdušnej obrany. Server RBK-Ukrajina tiež uviedol, že útok ukrajinských síl na ruskú armádnu infraštruktúru je „dôsledok“ barbarských piatkových (29. 12.) ruských útokov na ukrajinské mestá.

Rusko, ktoré Ukrajinu vojensky napadlo vlani vo februári, v piatok podľa Kyjeva uskutočnilo najrozsiahlejší vzdušný útok na Ukrajinu od začiatku svojej invázie, ktorý naprieč krajinami pripravil o život na 40 civilistov, ďalšie desiatky ich zranil a spôsobil rozsiahle škody okrem iného na infraštruktúre aj civilných budovách.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Svet