Na hlavný obsah

Slovenské preukazy zdravotného postihnutia v zahraničí neuznávali, EÚ ich chce zjednotiť

ŤZP preukazy mohli osoby so zdravotným postihnutím pri ceste do cudziny nechávať doma.

Slovenské preukazy zdravotného postihnutia v zahraničí neuznávali, EÚ ich chce zjednotiť
Ilustračná snímka. Foto: RTVS

Preukazy zdravotného postihnutia by mali platiť a zjednotiť sa vo všetkých štátoch Európskej únie (EÚ). Taktiež aj parkovacie preukazy. Návrh Európskej komisie (EK) musí ešte schváliť Európsky parlament (EP).

Takzvané ŤZP preukazy mohli osoby so zdravotným postihnutím pri ceste do cudziny nechávať doma. Zahraničné inštitúcie ich neuznávali.

Na úpravu pravidiel sa v Správach RTVS pozrela redaktorka Andrea Šeligová:

„Sú to napríklad niektoré druhy zliav pri návštevách divadiel, múzeí, športových zariadení a pri preprave verejnou dopravou. Môj sprievodca ide so mnou, pretože ho potrebujem a bolo by zlé, keby musel zaplatiť takisto celý lístok,“ uviedol predseda Slovenského fóra osôb so zdravotným postihnutím Branislav Mamojka.

Po novom by sa to malo zmeniť. Rada pre zamestnanosť v Bruseli schválila zjednotenie týchto preukazov a parkovacích kariet.

„Znamená to, že ľudia, ktorí sú ťažko zdravotne postihnutí, môžu na Slovensku dostať preukaz a parkovaciu kartu, ktorá im bude platiť nielen na Slovensku, ale v celej EÚ,“ potvrdil štátny tajomník rezortu práce Branislav Ondruš.

„Bude slúžiť ako uznávaný dôkaz o zdravotnom postihnutí v celej EÚ. Zaručí tiež rovnoprávny prístup k osobitným podmienkam a preferenčnému zaobchádzaniu pri súkromných i verejných službách,“ skonštatovala hovorkyňa Zastúpenia Európskej komisie na Slovensku Ingrid Ludviková.

Nové preukazy budú žiadateľom vydávať úrady práce. „Tí, ktorí nebudú mať záujem využívať túto výhodu, lebo napríklad necestujú, tak na území Slovenskej republiky im bude platiť ten terajší, národný preukaz,“ doplnil Ondruš.

Na zavedenie nových preukazov budú mať členské krajiny 18 mesiacov od odsúhlasenia Európskym parlamentom.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Slovensko