Na hlavný obsah

Test, ktorý môže zachrániť život: Vedci sa domnievajú, že z krvi vedia predpovedať zlyhanie orgánov

Môžu pomocou neho skontrolovať, ako rýchlo starnú.

Test, ktorý môže zachrániť život: Vedci sa domnievajú, že z krvi vedia predpovedať zlyhanie orgánov
Ilustračná snímka. Foto: Pexels

Vedci sa domnievajú, že by pomocou krvného testu mohli skontrolovať, ako rýchlo starnú orgány človeka. Mohli by dokonca predpovedať, ktoré z nich môžu čoskoro zlyhať. Uviedol to server BBC News.

Tím zo Stanfordovej univerzity tvrdí, že dokáže preveriť 11 hlavných častí tela. A to vrátane srdca, mozgu a pľúc a na základe toho predpovedať riziko ochorenia.

Vedci vyskúšali krvný test na tisícoch dospelých, väčšinou stredného a vyššieho veku. Z výsledkov štúdie vyplýva, že každý piaty primerane zdravý jedinec vo veku nad 50 rokov môže mať aspoň jeden rýchlo starnúci orgán. A jeden až dva zo sto môžu mať niekoľko orgánov, ktoré sú biologicky o niekoľko rokov staršie ako ich majiteľ.

Aj keď predstava kontrolného vyšetrenia môže byť desivá, môže to byť príležitosť na zásah a zmenu kurzu, hovoria vedci. Znalosť toho, ktoré orgány rýchlejšie zlyhávajú, by mohla pomôcť odhaliť, aké zdravotné problémy môžu hroziť. Napríklad „na svoju dobu staré“ srdce zvyšuje riziko srdcového zlyhania, zatiaľ čo rýchlo starnúci mozog môže byť náchylnejší na demenciu.

Výskum sa zameral na 11 orgánov, orgánových systémov alebo tkanív vrátane mozgu, srdca, pľúc, obličiek, pečene, pankreasu a čriev. Ale aj na imunitný systém, svaly, tuk a cievy.

Krvný test zisťuje hladiny tisícok bielkovín, ktoré napovedia, ako rýchlo starnú rôzne orgány. Výskumníci vycvičili algoritmus strojového učenia, aby mohol predpovedať na základe mnohých výsledkov krvných testov a údajov o pacientoch.

„Zistili sme, že u 18,4 percenta osôb vo veku 50 rokov a viac starne aspoň jeden orgán výrazne rýchlejšie, ako je priemer,“ povedal jeden z autorov štúdie Tony Wyss-coray. „A zistili sme, že títo jedinci sú vystavení zvýšenému riziku ochorenia daného orgánu v nasledujúcich 15 rokoch,“ dodal.

Test chcú patentovať

Univerzita teraz predložila dokumentáciu na patentovanie testu pre prípad, že by sa mohol v budúcnosti používať a predávať. Ešte predtým však musia vykonať ďalšie štúdie, aby sa overilo, ako dobre naozaj dokáže predpovedať vek orgánov.

Niektoré z skorších prác Wysse-Coraya naznačujú, že proces biologického starnutia nie je stály, ale odohráva sa v nárazových intervaloch, v polovici 30. roku života, na začiatku 60. roku života a na konci 70. roku života sa prudko zrýchľuje.

Podľa odborníka na choroby súvisiace s vekom z Univerzity kráľovnej Márie v Londýne Jamesa Timmonsa sú najnovšie zistenia pôsobivé, no treba ich overiť u väčšieho počtu ľudí, najmä mladších z rôznych etnických skupín.

„Ak sa nám podarí tento nález zopakovať u 50-tisíc alebo 100-tisíc jedincov, bude to znamenať, že sledovaním stavu jednotlivých orgánov u zdanlivo zdravých ľudí, by sme mohli byť schopní nájsť orgány, ktoré v tele ľudí prechádzajú zrýchleným starnutím, a mohli by sme tak byť schopní liečiť ľudí skôr, ako ochorie,“ povedal.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Svet