Na hlavný obsah

Tvrdá kritika zo strany Erdogana: Benjamina Netanjahua prirovnal k Hitlerovi

Kritizoval izraelskú vládu za vojnu v palestínskom Pásme Gazy.

Tvrdá kritika zo strany Erdogana: Benjamina Netanjahua prirovnal k Hitlerovi
Turecký prezident Recep Tayyip Erdogan. Foto: TASR/AP

Turecký prezident Recep Tayyip Erdogan v stredu (27. 12.) opäť kritizoval izraelskú vládu za vojnu v palestínskom Pásme Gazy. Prirovnal konanie jej prezidenta Benjamína Netanjahua k činom nacistického diktátora Adolfa Hitlera. Informovala o tom agentúra Reuters a turecké médiá.

Podľa agentúry Reuters Erdogan prirovnal zaobchádzanie Izraela s Palestínčanmi v Pásme Gazy k spôsobu, akým nacisti zaobchádzali so Židmi počas druhej svetovej vojny.

„Nie je žiadny rozdiel medzi tým, čo robí izraelský premiér Benjamin Netanjahu v pásme Gazy, a tým, čo robil Adolf Hitler,“ povedal Erdogan v Ankare pri príležitosti slávnostného odovzdávania vládnych cien za vedu podľa agentúry Anadolu.

Erdogan povedal, že Netanjahu „dokonca prekonal Hitlera“. Turecký prezident uviedol, že toto porovnanie urobil, keď médiám povedal o „izraelských koncentračných táboroch na štadióne“.

Zrejme ho k tomu podnietilo video, ktoré v utorok (26. 12.) zverejnila okrem iných aj televízia Sky News. Je na ňom vidieť skupinu mužov vyzlečených do spodnej bielizne na štadióne a okolo nich izraelských vojakov. Podľa britskej televízie sa zdá, že medzi zadržanými sú aj maloleté osoby.

Zlyhanie bezpečnostných organizácií

Erdogan sa podľa tureckých médií zmienil aj o „zlyhaní inštitúcií bezpečnostných organizácií vrátane OSN“. Podľa neho sa ich „veľké slová“ ukázali ako prázdne, keď ide o Izrael „a jeho zverstvá“. Jediný „hlas, ktorý je na strane utláčaných, je hlas moslimských Turkov“, povedal tiež Erdogan.

Podľa agentúry Reuters Erdogan tiež povedal, že jeho krajina je otvorená všetkým akademikom a vedcom, ktorí sú prenasledovaní za svoje názory na konflikt v Gaze.

Turecký prezident opakovane kritizoval izraelskú vládu a Netanjahua počas vojny v Gaze, ktorá podľa Erdogana ohrozuje bezpečnosť celého regiónu, aby sa udržal pri moci. „Izrael pácha v Gaze vojnové zločiny a zločiny proti ľudskosti, ktoré nesmú zostať nepotrestané,“ povedal Erdogan začiatkom tohto mesiaca.

Ešte v novembri Erdogan označil dianie v pásme Gazy za genocídu, Izrael za „teroristický štát“ a Hamas za skupinu bojovníkov za slobodu, ktorí bránia svoju krajinu.

Aj v roku 2018, keď bol premiérom aj Netanjahu, Erdogan kritizoval izraelskú vládu a používal prirovnania k Hitlerovi. „Nie je žiadny rozdiel medzi Hitlerovou posadnutosťou árijskou rasou a skutočnosťou, že Izrael verí, že táto starobylá krajina patrí len Židom,“ povedal vtedy.

„Hitlerov duch… ožil medzi niektorými izraelskými lídrami,“ povedal vtedy turecký prezident v reakcii na prijatie kontroverzného zákona, ktorý definuje Izrael ako židovský národný štát, v ktorom majú právo na národné sebaurčenie len Židia.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Svet