Na hlavný obsah

Vatikán zmenil svoj postoj k uchovávaniu popola zosnulých kresťanov

Doteraz sa mohol uchovávať len v kostoloch a na cintorínoch.

Vatikán zmenil svoj postoj k uchovávaniu popola zosnulých kresťanov
Ľudia stoja pri hrobe na Národnom cintoríne v Martine. Foto: TASR/Roman Hanc

Vatikán zmiernil svoj postoj k otázke uchovávania popola pokrstených zosnulých. V utorok (12. 12.) totiž zverejnil stanovisko, že malá časť popola sa môže uložiť aj na mieste, ktoré bolo zosnulému blízke. Teda nielen na posvätných miestach – v kostole alebo na cintoríne.

Ako informovala agentúra Reuters, uvádza sa to v odpovedi vatikánskeho Dikastéria pre náuku viery na dve otázky bolonského arcibiskupa Mattea Zuppiho. Tie sa týkajú témy zosnulých veriacich, ktorí si želajú, aby ich telo po smrti spopolnili.

V predchádzajúcom usmernení z roku 2016 Vatikán uviedol, že popol sa musí uchovávať na „posvätných miestach“. Teda nie doma, ani rozdelený medzi členov rodiny či rozptýlený vo vetre.

Vatikán vtedy upozornil, že tým osobám, ktoré žiadajú, aby ich popol po kremácii rozptýlili, môže odmietnuť kresťanský pohreb.

Na zosnulých sa nezabudne

Dikastérium pre náuku viery v utorok informovalo, že tieto pokyny platia aj naďalej, pričom však súčasne dodalo, že pozostalí môžu požiadať o „minimálnu časť popola z pozostatkov svojho príbuzného“ a uložiť ju na mieste, ktoré bolo v živote zosnulého alebo jeho rodiny nejakým spôsobom významné alebo blízke.

Podmienkou je, že budú vylúčené protikresťanské praktiky ako panteizmus alebo naturalizmus a že sa zvyšná časť popola uloží na posvätnom mieste.

Vatikánsky úrad vysvetlil, že uchovávaním popola na posvätnom mieste sa zabezpečí, že zosnulý „nebude vylúčený z modlitieb a spomienok“ svojej rodiny alebo kresťanského spoločenstva. Súčasne sa tým zabráni tomu, „aby sa na zosnulých zabudlo, alebo aby sa im neprejavoval nedostatok úcty“. Uviedlo to vatikánske dikastérium.

Popol sa môže aj zmiešať

Popol mŕtvych sa môže aj zmiešaný v spoločnej urne, a nie len uchovávať sa oddelene. Identita každého zosnulého sa však musí označiť, „aby sa nestratila spomienka na ich mená“.

Agentúra Reuters podotkla, že katolícka cirkev má ku kremácii rozporuplný postoj. Po stáročia sa táto prax zakazovala, pretože bola v rozpore s učením o vzkriesení tela pri poslednom súde na konci sveta. Zákaz zrušili v roku 1963, ale cirkev ku kremácii stále nie je ústretová.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Svet