Na hlavný obsah

VIDEO: Zberatelia fosílií objavili unikát, obrovskú lebku dávneho morského zabijaka

Lebka je dôkazom, že zviera bolo väčšie, než vedci predpokladali.

Anglický zberateľ fosílií Steve Etches so svojím tímom odkryl obrovskú lebku vyhynutého morského plaza. Plioasurus žil pred 150 miliónmi rokov a ide pravdepodobne o najkompletnejšiu lebku tohto živočícha vôbec, informoval zahraničný vedecký portál NewScientist.

„Toto je naozaj vrchol vecí, na ktorých som sa podieľal,“ povedal Etches pre New Scientist. Portál o pilosaurovi hovorí ako o zúrivom morskom plazovi, ktorý terorizoval oceány. Nájdená lebka má približne dva metre a 130 zubov, pričom vedci predpokladajú, že ide o mladého jedinca. Pilosaura tiež často prirovnávajú k morskému tyranosaurovi.

„Je veľmi pravdepodobné, že ide o nový druh,“ hovorí odborníčka z Bristolskej univerzity vo Veľkej Británii Judyth Sassoonová. Dodáva, že dĺžka lebky zvieraťa je jedným z dôkazov, že pliosaury boli oveľa väčšie, než sa predpokladalo.

Podľa portálu BBC lebku našiel zberateľ Phil Jacobs, priateľ Etchesa, keď sa prechádzal po pláži na Jurskom pobreží v Južnom Anglicku. Toto miesto patrí do svetového dedičstva UNESCO. Jacobs natrafil na špičku rypáka, ktorý ležal v štrku.

Samotné odhalenie celej fosílie prebiehalo za náročných podmienok. Pracovníci viseli na lanách 15 metrov nad plážou, aj preto im čistenie lebky trvalo niekoľko mesiacov.

Zberateľ Steve verí, že v skalách sa nachádza aj zvyšok tela. „Vsadím svoj život na to, že zvyšok zvieraťa je tam,“ povedal zberateľ pre BBC. Dodáva, že ho treba vybrať čím skôr, pretože sa nachádza v rýchlo erodujúcom prostredí. Svoj úlovok vystaví v roku 2024 vo svojom múzeu.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Svet