Na hlavný obsah

Vláda chce dočasným zvýšením odvodov ozdraviť zdravotníctvo, podnikateľom sa to nepozdáva

Vláda rozhodla o tom, ako získať potrebné peniaze.

Vláda chce dočasným zvýšením odvodov ozdraviť zdravotníctvo, podnikateľom sa to nepozdáva
Ilustračná snímka zdravotných sestier. Foto: RTVS

Zdravotné odvody by sa mali od nového roka zvýšiť. Zamestnávatelia, samostatne zárobkovo činné osoby a samoplatitelia si priplatia o jeden percentuálny bod. Týmto opatrením chce vláda ozdraviť podfinancované zdravotníctvo. Podnikateľom sa zvýšenie odvodov nepozdáva.

Výstavba a modernizácia nemocníc, ale aj kvalitnejšia zdravotná starostlivosť niečo stoja. Vláda rozhodla o tom, ako získať potrebné peniaze.

„Našli sme riešenie, ktoré umožní, že do zdravotníctva pôjde v budúcom roku o 357 miliónov viac. Bude to na základe zvýšenia zdravotného odvodu o jeden percentuálny bod za zamestnávateľov, samostatne zárobkovo činné osoby a samoplatcov,“ priblížila ministerka zdravotníctva Zuzana Dolinková (Hlas-SD).

„Vnímame to veľmi negatívne, samozrejme. Dlhodobo podporujeme, aby sa zdravotníctvo dofinancovalo a aby si štát plnil minimálne 6,6 percentami na odvody za svojich poistencov. Ale v tejto chvíli máme naozaj veľmi veľké zaťaženie práce na Slovensku,“ uviedol viceprezident Asociácie zamestnávateľských zväzov a združení SR Rastislav Machunka.

Zvyšovať ho jedným percentom odvodov, ktoré od zamestnávateľov „vytiahne“ viac ako 360 miliónov eur, asociácia považuje za neadekvátne.

„Keby sme vychádzali z priemernej mzdy v hospodárstve, tak to bude predstavovať ročný nárast pre zamestnávateľa 166 eur. Tieto sumy bude musieť zamestnávateľ niekde nájsť. Buď to skončí vo zvýšenej cene výrobkov a služieb, alebo dôjde k prehodnoteniu potenciálnych odmien, či plánovaného navýšenia miezd,“ vysvetlil daňový poradca Martin Tužinský.

Vyšším zdravotným odvodom sa v reportáži vo večerných Správach RTVS venovala redaktorka Monika Maťová:

Vláda je pod časovým tlakom

Živnostníci si uvedomujú, v akom stave sa nachádzajú slovenské verejné financie a že vláda odniekiaľ peniaze získať musí.

„Na druhej strane môžeme polemizovať o tom, či práve toto navýšenie pre zdravotníctvo, ktoré sa naozaj dlhodobo trápi neefektívnym využívaním prostriedkov, je na mieste prijať,“ uviedla generálna sekretárka Slovenského živnostenského zväzu Miriam Bellušová.

„V prípade, že sa im zvýši odvod o jedno percento, tak keď porovnáme odvody v roku 2023 a 2024, tak to tiež bude pre toho živnostníka, ktorý doteraz platil minimálne odvody, predstavovať zvýšenie o 157 eur ročne,“ dodal Tužinský.

Zamestnávatelia a živnostníci vedia, že vláda je pod časovým tlakom. Očakávajú, že po novom roku bude podobné opatrenia riešiť v spolupráci s nimi.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Ekonomika