Na hlavný obsah

Vladimir Putin nevidí dôvod bojovať s krajinami NATO, varovanie prezidenta USA označil za úplný nezmysel

Putin to povedal v ruskej štátnej televízii.

Vladimir Putin nevidí dôvod bojovať s krajinami NATO, varovanie prezidenta USA označil za úplný nezmysel
Vladimir Putin. Foto: TASR/AP

Rusko nemá podľa prezidenta Vladimira Putina žiadny ekonomický, geopolitický ani vojenský dôvod bojovať s krajinami Severoatlantickej aliancie (NATO). Povedal to v rozhovore s ruskou štátnou televíziou Rossija. Informuje o tom agentúra Reuters.

Šéf Kremľa označil za „úplný nezmysel“ varovanie amerického prezidenta Joea Bidena, že ak Rusko porazí Ukrajinu, napadne niektorý zo štátov NATO.

Biden svoje skoršie varovanie o možnom napadnutí niektorej krajiny NATO Ruskom zopakoval na začiatku decembra v apele na kongresmanov Republikánskej strany. Chcel ich tak presvedčiť, aby hlasovali za financovanie ďalšej vojenskej pomoci Ukrajine.

Biden argumentuje tým, že ak by americkí vojaci museli po napadnutí niektorej z členských krajín NATO na základe článku päť aliančnej zmluvy o kolektívnej obrane bojovať v Európe, stálo by to USA oveľa viac. Podobne uvažujú ďalší predstavitelia Demokratickej strany. Podľa Putina sa však Biden len snaží obhájiť svoju „pomýlenú politiku“ voči Rusku.

Rozširovanie NATO

Súčasný ruský prezident vníma rozširovanie NATO v posledných desiatkach rokov ako „aroganciu Západu“ a bezpečnostnú hrozbu pre Rusko. Moskva tento rok kritizovala aj rozšírenie obranného bloku o Fínsko, ktoré s Ruskom zdieľa 1340 kilometrov dlhú hranicu.

Západ podľa Putina Fínsko do Severoatlantickej aliancie „zatiahol“. „Mali sme s nimi nejaké nezhody? Všetky spory, vrátane tých územných z polovice 20. storočia, sú už dávno vyriešené,“ cituje agentúra AFP Putina.

Hoci sa o vstupe do NATO vo Fínsku debatovalo už od konca studenej vojny na konci minulého storočia, zásadný zvrat priniesla až vlani ruská invázia na Ukrajinu, ktorá vyvolala najväčší konflikt na kontinente od druhej svetovej vojny.

Fínsko a susedné Švédsko po začiatku invázie vyjadrili jednoznačnú vôľu do aliancie vstúpiť. Fínsko sa členom stalo v apríli, Švédsko zatiaľ čaká na schválenie svojej žiadosti v Turecku a Maďarsku.

Rusko bude podľa prezidenta Putina na rozšírenie aliancie o Fínsko reagovať vytvorením leningradského vojenského okruhu a posilnením bezpečnosti na severozápade krajiny.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Svet