Na hlavný obsah

Vo Francúzsku nájdený tínedžer sa vrátil do Británie. Ušiel vraj preto, lebo chcel žiť normálny život

Nezdá sa, že by bol mladík týraný.

Vo Francúzsku nájdený tínedžer sa vrátil do Británie. Ušiel vraj preto, lebo chcel žiť normálny život
Alex Batty sa vrátil do Británie. Foto: TASR/AP

Šesť rokov nezvestný britský tínedžer Alex Batty, ktorý bol tento týždeň nájdený vo Francúzsku, sa v sobotu (16. 12.) večer vrátil naspäť do Británie. Počas letu z Toulouse cez Amsterdam do Londýna ho sprevádzalo niekoľko britských policajtov a jeden z príbuzných, informovala v nedeľu (17. 12.) agentúra AFP.

„S veľkou radosťou oznamujem, že Alex sa po šiestich rokoch bezpečne vrátil do Spojeného kráľovstva,“ povedal novinárom Matt Boyle z policajného zboru metropolitnej oblasti Manchestru.

V súčasnosti 17-ročného mladíka, pochádzajúceho zo severoanglického mesta Oldham, odovzdajú starej mame z matkinej strany, ktorej bol britskými súdmi zverený do opatery skôr, než ho jeho matka uniesla do zahraničia.

Zdravotný stav tínedžera je dobrý. Nezdá sa, že by ho v období od svojho únosu týrali. Jeho matka, Melanie Battyová, sa ešte nenašla a mohla by byť vo Fínsku; práve jej odchod do tejto krajiny využil Alex na útek.

Chce žiť normálny život

V stredu (13. 12.) večer mladíkovi zastavil vodič doručovacej služby Fabien Accidini v horskej oblasti južného Francúzska. Batty kráčal po kraji cesty blízko Toulouse a po niekoľkodňovej chôdzi pôsobil vyčerpane; vodič ho preto odviezol na policajnú stanicu.

Tínedžer Accidinimu povedal, že ho uniesli, že žil v duchovnej komunite v Španielsku a potom vo Francúzsku. Istý čas strávil aj v Maroku.

Batty 26-ročnému vodičovi počas rozhovoru povedal, že by chcel žiť „normálny život“ a opäť vidieť svoju starú mamu. Okrem toho, že mladík pôsobil vystresovane, vyzeral fyzicky v poriadku. Priblížil vodič pre portál Sky News.

Dodal, že mladý Brit nevyzeral byť rozrušený z faktu, že bol v držaný v komunite žijúcej alternatívnym životným štýlom. I keď nebol nijakým spôsobom spútaný, nebolo úplne jasné, či odtiaľ môže kedykoľvek odísť.

„Neľutoval (svoj odchod), chcel len žiť normálny život, znovu vidieť svoju starú mamu a mať normálnu budúcnosť. To sú slová, ktoré použil,“ dodal Accidini. Podľa polície chlapca uniesla jeho matka a starý otec v roku 2017 pod zámienkou, že idú na dovolenku do Španielska.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Svet