Na hlavný obsah

Z Ukrajiny denne cez západnú hranicu ujde asi šesťtisíc mužov v brannom veku, tvrdí pohraničník

Odchádzajú pod rôznymi podmienkami.

Z Ukrajiny denne cez západnú hranicu ujde asi šesťtisíc mužov v brannom veku, tvrdí pohraničník
Ľudia kráčajú po ulici v centre Kyjeva. Foto: TASR/AP

Z Ukrajiny denne cez západnú hranicu odchádza asi šesťtisíc mužov branného veku. Uviedol v stredu (20. 12.) podľa serveru Ukrajinska pravda predstaviteľ pohraničnej stráže Ihor Matvijčuk.

Podľa neho sa v poslednom čase zvýšil počet mužov, ktorí pre možnosť odísť za hranice uzatvárajú sobáše s matkami s mnohými deťmi. V mnohých prípadoch podľa neho do zahraničia odchádzajú tiež muži ako sprievod osoby s postihnutím.

Jeho tvrdenia zverejnili v čase, keď vedenie ukrajinskej armády podľa ukrajinského prezidenta Volodymyra Zelenského navrhuje povolať do zbrane ďalších až pol milióna ľudí.

Pre vojnu s Ruskom nesmú z Ukrajiny vycestovať muži vo veku od 18 do 60 rokov, existujú ale výnimky. Jednou z nich je práve situácia, keď muž sprevádza osobu s postihnutím. Matvijčuk, vedúci úseku hraničnej kontroly západného oblastného riaditeľstva, však tvrdí, že tento prípad nie je v ukrajinských zákonoch jasne popísaný.

Človek sa podľa neho môže stať sprievodom na základe potvrdenia o starostlivosti. To sa vydáva prakticky komukoľvek a ktoré je ľahké falšovať.

Asi 150 alebo 200 mužov z uvedených šesťtisíc prechádza cez hranice ako dobrovoľní vodiči, ktorí prevážajú humanitárnu pomoc, doplnil Matvijčuk. Nespresnil, koľko mužov sa cez hranice vracia späť na Ukrajinu, všimla si tiež Ukrajinska pravda.

Možná dodatočná mobilizácia

Po vpáde ruských síl na Ukrajinu sa mnoho Ukrajincov hlásilo dobrovoľne do zbrane. Ďalší ľudia sa zapojili do dobrovoľných aktivít, ktorými môžu podporiť armádu a zostať pritom v civile.

V ukrajinských médiách sa ale objavujú aj správy o prípadoch, keď sa muži snažia vycestovať z krajiny a obstarávajú si za týmto účelom potvrdenie o neschopnosti slúžiť v armáde.

V ukrajinských médiách sa v poslednom čase skloňuje téma ďalšej mobilizácie. Ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj v utorok na tlačovej konferencii v Kyjeve uviedol, že ukrajinské armádne vedenie uvažuje o povolaní do zbrane ďalších 450-tisíc až 500-tisíc mužov. Uviedol tiež, že toto číslo považuje za značne vysoké a že sa o návrhu bude ešte rokovať.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Svet