Na hlavný obsah

Zelenskyj priznal, že ukrajinská ofenzíva nepriniesla želané výsledky. Dôvodom je podľa neho nedostatok zbraní a vojakov

Zdôraznil, že Ukrajina sa nehodlá vzdať.

Zelenskyj priznal, že ukrajinská ofenzíva nepriniesla želané výsledky. Dôvodom je podľa neho nedostatok zbraní a vojakov
Ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj. Foto: TASR/AP

Protiofenzíva, ktorú začala Ukrajina tento rok v júni, nepriniesla žiadané výsledky, uviedol v rozhovore s agentúrou AP Volodymyr Zelenskyj. Dôvodom je podľa neho nedostatok zbraní a vojakov. Ukrajinský prezident zdôraznil, že Ukrajina sa ale nehodlá vzdať. Vyzval tiež spojencov na zvýšenie zbrojnej produkcie.

„Chceli sme rýchlejšie výsledky. Z tohto pohľadu sme, žiaľ, nedosiahli požadované výsledky. A to je fakt, „povedal Zelenskyj v rozhovore publikovanom v piatok (1. 12.). Ukrajina podľa neho nedostala od spojencov všetky zbrane, ktoré potrebovala, pričom rýchly postup na fronte znemožňuje tiež obmedzená veľkosť jej armády.

„Na rýchlejšie dosiahnutie požadovaných výsledkov nie je dostatok sily. To ale neznamená, že by sme sa mali vzdať, že sa musíme vzdať, „povedal Zelenskyj. „Sme si istí svojimi krokmi. Bojujeme za to, čo nám patrí, „dodal.

Ako možnú cestu k úspechu vymenoval Zelenskyj zvýšenie zbrojnej produkcie na Ukrajine, a to predovšetkým v spolupráci so západnými firmami. „To je cesta von,“ povedal s tým, že nič nedesí Rusko viac ako vojensky sebestačná Ukrajina. „Dajte nám tieto príležitosti a my budeme vyrábať,“ dodal.

Ukrajina začala na začiatku júna svoju dlho očakávanú ofenzívu, ktorá sa sústredila na južnú a juhovýchodnú časť frontu s cieľom prerušiť ruský pozemný most medzi anektovaným polostrovom Krym a okupovaným východom Ukrajiny.

Frontovú líniu, ktorú Rusko v mesiacoch pred začiatkom útoku dôkladne opevnilo, dokázali ukrajinskí vojaci posunúť miestami len o jednotky kilometrov, a to za cenu veľkých strát na oboch stranách.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Svet