Na hlavný obsah

Dánsko má nového panovníka. Kráľovná Margaréta II. abdikovala, strieda ju Frederik X.

Kráľovná panovala 52 rokov.

Dánsko má nového panovníka. Kráľovná Margaréta II. abdikovala, strieda ju Frederik X.
Dánsko má nového panovníka. Foto: TASR/AP

Dánska kráľovná Margaréta II. po 52 rokoch v nedeľu (14. 1.) abdikovala a odovzdala trón svojmu najstaršiemu synovi, korunnému princovi Frederikovi. Ten sa stal kráľom Frederikom X. TASR správu prevzala z agentúr AFP a AP.

Margaréta II. podpísala svoju abdikáciu v paláci Christiansborg v centre Kodane na stretnutí s dánskou vládou za prítomnosti členov kráľovskej rodiny. V miestnosti bol prítomný aj Frederik (55) a jeho 18-ročný syn Christian, ktorý sa stane korunným princom a následníkom trónu.

Pozrite si video historického okamihu:

Neskôr ho dánska premiérka Mette Frederiksenová oficiálne vyhlási za kráľa Frederika X. na balkóne paláca. Vládnuť bude spolu s manželkou Mary (51), pôvodom z Austrálie.

Prvá abdikácia po 900 rokoch

Tisíce ľudí sa v nedeľu zhromaždili v centre Kodane, aby boli svedkami historického okamihu abdikácie kráľovnej v jednej z najstarších monarchií na svete.

Na rozdiel od Veľkej Británie nie je v Dánsku oficiálny korunovačný ceremoniál. Na počesť nového kráľa štyri delá v kodanskom prístave vypália trikrát 27 rán, aby označili kráľovskú postupnosť. Nový kráľ a kráľovná opustia Christiansborg na kráľovskom koči ťahanom koňmi a vrátia sa do kráľovského sídla Amalienborg, kde v samostatnej budove žije Margaréta II.

Kráľovná panovala 52 rokov a po takmer 900 rokoch sa stala prvou panovníčkou, ktorá sa dobrovoľne vzdala trónu. Nečakane to ohlásila v novoročnom prejave, pričom o jej úmysloch vopred nevedela ani premiérka Mette Frederiksenová.

Nástupcu na tróne, staršieho syna Frederika a mladšieho syna Joachima o tom informovala len tri dni predtým, uviedli médiá s odvolaním sa na kráľovský palác.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Svet