Na hlavný obsah

Internetom sa šíri deepfake video prezidentky Z. Čaputovej. Odborník na IT radí, ako nenaletieť

Sila týchto videí je v tom, že sa vyrábajú veľmi jednoducho.

Internetom sa šíri deepfake video prezidentky Z. Čaputovej. Odborník na IT radí, ako nenaletieť
Ukážka z falošného videa s prezidentkou Z. Čaputovou. Foto: RTVS

Na sociálnej sieti Facebook sa šíri deepfake video slovenskej prezidentky Zuzany Čaputovej. Hlava štátu vo falošnom videu radí investovať do údajnej „platformy Slovenského plynárenského priemyslu“.

Investícia má profitovať zo zmien v cenách energií a sľubuje rozprávkové výnosy. Aj keď je v prejave prezidentky niekoľko gramatických chýb, obraz a hlas sú však veľmi vierohodné.

Prezidentku Čaputovú zneužívali na online podvody aj v minulosti. V roku 2021 to boli napríklad podvodníci s kryptomenami.

Redaktor portálu Živé.sk a odborník na IT Ján Trangel podotkol, že ľudia veria tomu, čo vidia na vlastné oči. „Vidia aj to video a nepočítajú s tým, že by mohlo byť sfalšované. Zvykli sme si na to, že nahrávka môže byť zostrihaná, ale že by bola kompletne falošná, tak to je niečo nové,“ dodal.

AI sa bude zdokonaľovať

Expert si myslí, že mierime do doby, v ktorej umelá inteligencia (AI, z anglického artificial intelligence) bude natoľko zdokonalená, že bude vedieť vyrobiť deepfake videá, ktoré bude len veľmi ťažké odhaliť.

„Sila týchto deepfake videí je v tom, že sa vyrábajú veľmi jednoducho. Robia to ľudia, ktorí nemajú extrémne technické znalosti. Je to pomocou softvéru, ktorý spraví väčšinu práce sám a stačí na to bežný osobný počítač,“ vysvetlil Trangel.

Ukážku z deepfake videa s prezidentkou Zuzanou Čaputovou si môžete pozrieť aj tu:

Farba hlasu je veľmi totožná. Vo videu je však množstvo gramatických chýb, napríklad aj to, že „prezidentka“ rozprávala v mužskom rode.

Pravdepodobne nevzniklo na Slovensku

Ján Trangel je presvedčený, že toto video nevzniklo na Slovensku. „To je na tom ešte viac desivejšie. Takéto video dokázal urobiť niekto, kto slovenčinu vôbec neovláda, iba si zistil, kto je prezidentom krajiny, našiel videá so Zuzanou Čaputovou a na základe týchto zdrojov vytvoril výsledné video,“ uviedol odborník na IT.

V dnešnej dobe musíme byť podľa Trangela opatrní pri akomkoľvek videu, ktoré vidíme sociálnych sieťach. „Je potrebné nad tým hlbšie premýšľať a klásť si otázky: Môže to byť pravda? Nie je tam nejaká chyba?“ odporučil.

Je taktiež potrebné si dávať pozor na to, či je prejav plynulý. „Dosť často sa stáva, že tie slová boli poskladané vedľa seba ako jednotlivé bloky a tie medzery medzi nimi nie sú úplne prirodzené,“ uviedol.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Slovensko