Na hlavný obsah

S rozvojom umelej inteligencie vznikajú pozície, o akých sme pred rokom ani nepočuli. Aké budú najžiadanejšie profesie v roku 2024?

Európe chýbajú experti na kybernetickú bezpečnosť.

S rozvojom umelej inteligencie vznikajú pozície, o akých sme pred rokom ani nepočuli. Aké budú najžiadanejšie profesie v roku 2024?
Ilustračná snímka. Foto: RTVS

Aj v budúcom roku bude rásť dopyt po profesiách v IT sektore. Môže za to rýchly vývoj technológií. S rozvojom umelej inteligencie vznikajú pozície, o ktorých sme ešte pred rokom ani nepočuli.

Juraj je riaditeľom pre vývoj umelej inteligencie. Okrem základných IT znalostí, musí na výkon svojej funkcie sledovať aj najnovšie trendy v tomto sektore. Umelá inteligencia mu vie pomôcť napríklad chrániť používateľov pred kybernetickými hrozbami.

,,Moja primárna pracovná náplň je zamyslieť sa nad tým, ako využiť technológie umelej inteligencie v rámci produktov spoločnosti a v rámci vývoja, v rámci prevencie hrozieb a výskum využitia umelej inteligencie na ochranu našich užívateľov,“ priblížil riaditeľ pre vývoj umelej inteligencie ESET Juraj Jánošík.

Najžiadanejším profesiám v budúcom roku sa v Správach RTVS venovala Karolína Janičíková:

Práve Jurajova profesia je jednou z najviac žiadaných na trhu práce zo strany zamestnávateľov. S rýchlym vývojom digitálnych technológií a umelej inteligencie budú zamestnanci v IT sektore potrební čoraz viac.

,,Zaujímavé budú hlavne pozície, ktoré sa týkajú napríklad dátového inžinierstva alebo vlastne celej automatizácie, ktorú používajú napríklad výrobné závody. Sú to rôzni kvalifikovaní pracovníci z technických odborov,“ priblížila hovorkyňa pracovného portálu Kariera.sk Katarína Tešla.

Európe chýbajú experti

Nejde však len o Slovensko. Podľa štúdie Európskej komisie v Európe chýba viac ako 800-tisíc expertov na kybernetickú bezpečnosť. ,,Je to možno skôr o tom, motivovať ľudí, aby chceli v tom pracovať a ísť to študovať,“ vyhlásil Jánošík.

Niektorí mladí ľudia informačné technológie vyštudujú, no zlákajú ich ponuky v zahraničí. ,,Tam nájdu uchádzači vyššiu životnú úroveň, zaujímavejšie pracovné ponuky a život v zahraničí je pre nich možno o niečo možno zaujímavejší ako na Slovensku,“ dodáva Tešla.

,,Tento rok ten trh trošku vytriezvel. Pracovných ponúk bolo v IT sektore o čosi menej, ale určite to bude stále veľmi veľký dopyt,“ predpovedá hovorkyňa pracovného portálu Profesia.sk Ľubica Melcerová.

Riaditeľ pre vývoj umelej inteligencie zasa tvrdí, že študentov by bolo aj dostatok, no univerzity nestíhajú reagovať na najnovšie trendy.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Ekonomika