Na hlavný obsah

Hamas priznal chyby pri útoku zo 7. októbra, no tvrdí, že bol nevyhnutný

Hnutie zverejnilo správu o útokoch zo 7. októbra.

Hamas priznal chyby pri útoku zo 7. októbra, no tvrdí, že bol nevyhnutný
Izraelskí vojaci cestujú v blízkosti hranice s Gazou.

Palestínske militantné hnutie Hamas v nedeľu (21. 1.) vyhlásilo, že útok na Izrael zo 7. októbra bol „nevyhnutným krokom“ cieleným proti izraelskej okupácii palestínskych území.

Zároveň však v 16-stranovej správe o týchto útokoch priznalo, že sa pri vpáde do Izraela dopustilo aj určitých chýb. A to „v dôsledku rýchleho kolapsu izraelského bezpečnostného a vojenského systému a chaosu, ktorý vypukol pozdĺž oblastí hraničiacich s Gazou“. Informovala o tom agentúra AFP.

Dokument je prvou oficiálnou správou o zmienených útokoch, ktorú Hamas zverejnil. Vyšiel v angličtine a arabčine, pričom v ňom zdôvodňuje svoje októbrové konanie. Podľa údajov AFP vychádzajúcich z oficiálnych dát Izraela zabili militanti pri týchto útokoch približne 1 140 ľudí. Pri väčšine z nich išlo o civilistov.

Hamas teraz uviedol, že útoky boli „nevyhnutným krokom, ako aj normálnou reakciou“ zameranou proti všetkým izraelským sprisahaniam proti Palestínčanom. Hamas v predmetnom dokumente vyzýva aj na „okamžité zastavenie izraelskej agresie v Gaze“. Ale aj zastavenie „zločinov a etnických čistiek páchaných na celom obyvateľstve (Pásma) Gazy“.

Militantné hnutie zároveň odmietlo akékoľvek medzinárodné aj izraelské plány rozhodnovať o budúcnosti Pásma Gazy po skončení vojny.

„Zdôrazňujeme, že palestínsky ľud je schopný rozhodnúť o svojej budúcnosti a riešiť si svoje vnútorné záležitosti,“ uvádza Hamas. Dodáva sa, že nikto na svete nemá právo rozhodovať v jeho mene.

Boje prebiehajú takmer štyri mesiace

Vojnu v Gaze rozpútali práve zmienené útoky zo 7. októbra Hamas vtedy počas vpádu na juh Izraela zabil približne 1 140 ľudí, väčšinou izraelských civilistov. Zároveň zajal aj približne 250 rukojemníkov, z ktorých zhrubna 132 zostáva podľa Izraela naďalej v zajatí. Predpokladá sa, že najmenej 27 z týchto rukojemníkov bolo medzičasom zabitých.

V reakcii na tento útok podnikol Izrael najprv nálety a neskôr aj pozemnú operáciu v Pásme Gazy. Tá si podľa najnovších údajov ministerstva zdravotníctva v Gaze, ktoré riadi Hamas, vyžiadala už najmenej 25 105 obetí na životoch, a to väčšinou žien, detí a mladistvých.

Podľa izraelskej armády umiestňuje Hamas zámerne svoju vojenskú infraštruktúru do civilných objektov alebo do ich okolia a palestínskych civilistov tak zneužíva ako ľudské štíty. Hamas to popiera.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Svet