Na hlavný obsah

Je právnik, ale nevenoval sa dlhodobo dopravným nehodám, obhajoval Danka Michelko. Šipoš tvrdí, že bol agresívny k policajtom

Michelko a Šipoš komentovali Dankovu nehodu.

Je právnik, ale nevenoval sa dlhodobo dopravným nehodám, obhajoval Danka Michelko. Šipoš tvrdí, že bol agresívny k policajtom
Roman Michelko (SNS) a Michal Šipoš (Slovensko).

Šéf SNS a podpredseda parlamentu Andrej Danko vo štvrtok (11. 1.) v noci zničil v Bratislave semafor a odišiel pred príchodom policajta z miesta nehody. Podľa Romana Michelka (SNS) konal Danko po nehode v dobrej viere, že urobil to, čo má. Michal Šipoš (Slovensko) považuje Dankove správanie za obrovskú hanbu a Slovensko bude žiadať jeho odstúpenie. Politici diskutovali v relácii RTVS Sobotné dialógy.

Ak vodič pri dopravnej nehode poškodí verejnoprospešné zariadenie, je podľa zákona povinný bezodkladne zastaviť vozidlo, ohlásiť nehodu policajtovi, zotrvať na mieste nehody do jeho príchodu a zdržať sa konania, ktoré by bolo na újmu vyšetrenia nehody.

„Danko je síce právnik, ale právo má obrovskú šírku a on sa nevenoval dlhodobo dopravným priestupkom alebo nehodám. Nemusel úplne tieto veci vedieť, konal v plnej viere, že tá škoda nie je taká, ohlásil to na magistrát,“ reagoval Michelko.

Pozrite si, ako obhajoval Roman Michelko konanie Andreja Danka:

Podľa Romana Michelka (SNS) konal šéf SNS po nehode v dobrej viere, že urobil to, čo má.

„Toto, čo urobil Danko, podpredseda Národnej rady SR, to je hanba ako hrom. To fakt dokáže len Andrej Danko toto spraviť. A teraz sa tu vyhovárať na to, že on nevedel, a síce je právnik, ale sa už dlho nezaoberal právom a nevie, či pri týchto udalostiach by mal volať políciu alebo nemá… V prvom rade je šofér,“ povedal Šipoš.

Zdôraznil, že Danko vrazil do semaforu, ktorý je pre bezpečnosť chodcov dôležitý. Hnutie Slovensko v tejto súvislosti požaduje odstúpenie Andreja Danka z funkcie podpredsedu Národnej rady SR.

„My máme informácie, že na policajtov, ktorí ho vystopovali v tento večer, podľa ešpézetky, ktorú nechal na tom mieste, bol veľmi agresívny, správal sa hulvátsky a zjavne bol pod vplyvom alkoholu. Lebo my to vidíme, aj v parlamente. Veľakrát, keď on vedie schôdzu, má problém artikulovať,“ komentoval Michal Šipoš nehodu Andreja Danka.

Pozrite si, čo povedal o nehode Andreja Danka Michal Šipoš:

Veľakrát, keď on vedie schôdzu, má problém artikulovať,“ komentoval Michal Šipoš nehodu Andreja Danka.

Roman Michelko tvrdí, že nemá informácie o tom, že by sa Danko správal po nehode drsne k policajtom. „Naopak, mám informácie, že bol absolútne súčinný, dal video, povedal, že ponesie plnú trestnoprávnu zodpovednosť,“ vyjadril sa Michelko. Michelko argumentoval, že ak by Danko pil alkohol, využil by služby šoféra, na ktorého má právo.

„Pokiaľ viem, v prípade, ak niekto odmietne dať krv alebo dychovú skúšku, tak sa berie automaticky, že požil alkohol. Nemalo význam vyhýbať sa tejto skúške, lebo tým by to potvrdil,“ vyjadril sa Michelko. Doplnil, že ak by to bolo, hypoteticky, takto, „nech teda tí policajti prídu a urobia tlačovku a povedia, odmietol dať dychovú skúšku, odmietol dať krv. Potom je to v úplne inej situácii.“

Michal Šipoš reagoval, že práve preto sa bude hnutie Slovensko pýtať ministra vnútra, či policajti Danka požiadali o túto skúšku. Michelko si myslí, že ak by bola vykonaná dychová skúška s pozitívnym výsledkom, unikla by táto informácia na verejnosť. „Zdá sa mi absolútne nepríčetné tvrdiť niečo, na čo nie sú žiadne dôkazy,“ zdôraznil.

Prezidentské voľby

Michelko uviedol, že šéf národniarov ešte nie je rozhodnutý, či chce kandidovať za prezidenta. „Určite sa ešte nerozhodol, on to dával iba ako možnosť a potenciál,“ deklaroval. Doplnil, že ak ide o potrebné podpisy, tie už Danko vyzbieral. Michelko povedal, že Danko bude mať „týždeň, dva na rozmyslenie“.

Michelko „takmer určite vylučuje“ že by SNS podporila kandidatúru europoslanca Miroslava Radačovského v prezidentských voľbách. „Čo sa týka Štefana Harabina, tak poznajúc pomery v klube si myslím, že deväť z desiatich poslancov by s tým malo problém, respektíve to nepreferuje,“ priblížil. Michelko doplnil, že v prípade nekandidatúry Danka je otázka, koho SNS podporí, otvorená.

Za naše hnutie Slovensko môžem povedať, že momentálne nemáme žiadneho kandidáta, respektíve, neohlásili sme žiadne meno,“ vyjadril sa Šipoš k blížiacim sa prezidentským voľbám. Doplnil však, že v hnutí budú ešte diskutovať a ak nájdu človeka, ktorý by bol ochotný ísť do volebného súboja, tak to oznámia. Nevylúčil podporu pre exministra zahraničia Ivana Korčoka, ale myslí si, že v prvom kole volieb „by mali mať ľudia čo najlepší výber“.

Reakciám politikov na nehodu Andreja Danka sa v Správach RTVS venovala aj redaktorka Barbora Bodáková:

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Slovensko