Na hlavný obsah

Ruskú novinárku Duncovovú najskôr vyradili z prezidentských volieb, teraz ju zadržala polícia

Podrobili ju testu na drogy.

Ruskú novinárku Duncovovú najskôr vyradili z prezidentských volieb, teraz ju zadržala polícia
Jekaterina Duncovová. Foto: TASR/AP

Ruskú novinárku a bývalú kandidátku prezidentských volieb Jekaterinu Duncovovú v nedeľu (14. 1.) zadržala polícia. Došlo k tomu v čase, keď sa vracala zo stretnutia organizačného štábu novej strany Úsvit, ktorú má v úmysle založiť. Informovala v pondelok (15. 1.) rozhlasová stanica Deutsche Welle.

Policajná hliadka, ktorá novinárkino auto zastavila, ju následne odviezla do centra na prevenciu drogových závislostí. Tam sa podrobila testu na kontrolu prítomnosti omamných látok v krvi s negatívnym výsledkom. Duncovovú následne prepustili.

Samotná Duncovová na margo udalosti uviedla, že verí, že šlo o nedorozumenie a že sa len „ocitla v nesprávnom čase na nesprávnom mieste“.

Objasnila, že cestou zo stretnutia jej prestala fungovať navigácia. Preto auto odstavila na krajnici a tam sa pri nej zastavila polícia. Údajne ide o miesto, v ktorého blízkosti sú skrýše, kde díleri nechávajú drogy pre svojich klientov-narkomanov.

Kritička Kremľa

Svoj zámer kandidovať za prezidentku Ruskej federácie Duncovová oznámila vlani, pričom ako dôvod uviedla nutnosť zmien. Podľa nej sa Rusko „posledných desať rokov uberá nesprávnym smerom: nie k rozvoju, ale k sebazničeniu“.

Duncovová sa okrem toho vyslovila za zastavenie bojov na Ukrajine, za demokratické reformy i prepustenie politických väzňov.

Ústredná volebná komisia (ÚVK) Ruska v decembri odmietla zaregistrovať iniciatívnu skupinu občanov podporujúcich Duncovovú. Tým jej de facto znemožnila začať predvolebnú kampaň a zber podpisov na podporu svojej kandidatúry.

Komisia poukázala najskôr na formálne nezrovnalosti pri príprave dokumentov. Potom na to, že iniciatívna skupina voličov, ktorá pritom v tom čase mala už niekoľko tisíc členov, „nebola vytvorená“. 

Zakladá vlastnú stranu

Duncovová sa domnieva, že účasť na prezidentských voľbách jej neumožnili z politických dôvodov.

V reakcii na toto odmietnutie Duncovová oznámila vytvorenie vlastnej strany. „Sú nás desiatky miliónov, ale ani jedna politická strana nás nereprezentuje a ani nechce zastupovať. Nemáme inú cestu, ako si sami vytvoriť stranu a dosiahnuť zmenu. Toto je naša vlasť a inú mať nikdy nebudeme,“ zdôraznila.

Prvé stretnutie organizačného výboru budúcej strany sa konalo 14. januára v meste Tver. Prokremeľské médiá tvrdia, že Duncovovú „financuje oligarcha na úteku Michail Chodorkovskij“, ale neposkytujú o tom žiadne dôkazy.

Duncovovej vyslovili podporu viacerí predstavitelia opozície v exile. Napríklad riaditeľ nadácie Fond boja proti korupcii Ivan Ždanov či ľudsko-právny aktivista Lev Ponomariov.

Mnohí opoziční politici a odborníci, zaoberajúci sa voľbami v Rusku, marcové prezidentské voľby v Rusku považujú za nečestné a nespravodlivé. Poukazujú na to, že úrady a prokremeľské médiá umelo zvyšujú preferencie pre súčasného prezidenta Vladimira Putina.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Svet