Na hlavný obsah

Koalícia aj opozícia postupne odhaľujú svoje vízie a kandidátov v eurovoľbách

Konať sa budú 8. júna.

Koalícia aj opozícia postupne odhaľujú svoje vízie a kandidátov v eurovoľbách
Budova Európskeho parlamentu. Foto: RTVS

Zachovanie práva veta, reforma Európskej únie či ochrana životného prostredia. Parlamentné strany a hnutia postupne odhaľujú svoje vízie a kandidátov do júnových eurovolieb. Na čele kandidátok niektorých strán sa majú objaviť aj ich predsedovia.

SNS povedie do európskych volieb jej predseda Andrej Danko. Podľa neho EÚ stojí pred viacerými výzvami. „Ochrana vonkajších hraníc, spoločný postup pri migrácii, jasné pravidlá, povedzme, pre nadnárodné koncerny. Ako ich zdaňovať, ako zachovať národnú suverenitu, identitu našich štátov,“ uviedol Danko.

Podpredseda Smeru-SD a kandidát na europoslanca Ľuboš Blaha tvrdí, že strana bude chcieť v europarlamente presadzovať sociálne témy. „Predstavujeme iný koncept ľavice. To znamená vrátiť sa k tomu, čím ľavica vždy bola – sociálny štát, rovnosť, ďaleko lepšie mzdy, ďaleko lepšie pracovné podmienky,“ vysvetlil.

Predstavitelia koaličného Hlasu-SD sa v tejto fáze k eurovoľbám nechceli vyjadrovať.

Téme, ako sa jednotlivé politické subjekty pripravujú na eurovoľby, sa v relácii Správy :24 venoval redaktor Jakub Horáček:

Opozícia dolaďuje kandidátky

Opozičné strany diskusiu o konkrétnych kandidátoch a ich poradí ešte neuzavreli.

„Predvolebný program do eurovolieb sa ešte len tvorí. Budú tam aj silne akcentované také témy ako zelená transformácia, ochrana životného prostredia alebo bezpečnostná politika,“ priblížil predseda PS Michal Šimečka.

„EÚ je dobrý projekt, ale potrebuje reformu, pokiaľ má byť úspešný a pokiaľ má fungovať. Môžem vám prezradiť, tak ja budem na prvom mieste kandidátky a za mnou bude Eugen Jurzyca,“ ozrejmil plány SaS jej predseda Richard Sulík

„KDH bude konzervatívnym hlasom v európskom parlamente. Kandidátku schvaľuje 120-členný orgán, je to celoslovenská rada. V súčasnosti je to tak, že obidvaja naši europoslanci prejavili záujem ďalej kandidovať,“ povedala predsedníčka poslaneckého klubu KDH Martina Holečková.

„Slovensko, hoci je malá krajina, potrebuje rovnaké miesto pri stole a silný hlas, čiže my sme za zachovanie práva veta. Zatiaľ máme otvorenú diskusiu o zložení kandidátky, lídrom bude Peter Pollák,“ dodal poslanec NR SR Rastislav Krátky (Slovensko, Za ľudí, KÚ).

Voľby do európskeho parlamentu budú 8. júna. V nich si zvolíme 15 zástupcov, čo je o jedného viac ako v predošlých eurovoľbách.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Slovensko