Na hlavný obsah

Kostol v Tanzánii vyrástol vďaka podpore Slovákov. Navštívil ho aj riaditeľ katolíckej charity na Spiši

Zažil tamojšiu extrémnu chudobu na vlastnej koži.

Kostol v Tanzánii vyrástol vďaka podpore Slovákov. Navštívil ho aj riaditeľ katolíckej charity na Spiši
Vďaka podpore Slovákov v Tanzánii vyrástol kostol. Foto: RTVS

Vďaka podpore Slovákov postavili v africkej Tanzánii nový kostol. Pri príležitosti jeho posvätenia navštívil krajinu riaditeľ Spišskej katolíckej charity. Extrémnu chudobu pocítil na vlastnej koži.

Takto vyzerá svätá omša v novom kostole v Tanzánii. V mestečku Sukamahele ho pomohli postaviť Slováci na čele s misionárom Petrom Majerníkom. Kostol je prvým pútnickým miestom v tejto africkej krajine. Materiálne misii pomáha aj Spišská katolícka charita.

„Tento kostol je na pomery Tanzánie ozaj veľký, je pekný. Nemá síce ešte vežu, ale to sa vraj dostavia,“ skonštatoval diecézny riaditeľ Spišskej katolíckej charity Pavol Vilček.

Na kostol, ktorý v Tanzánii vyrástol vďaka podpore Slovákov, sa v reportáži v Správach RTVS pýtala redaktorka Marie Balážová Melníková:

V Tanzánii nájdete Kilimandžáro, svetoznámy národný park Serengeti, ale aj chudobu a nedostatok. Všade veľa detí, ktoré vyučovanie začínajú spevom štátnej hymny.

Slovenskú misiu v Tanzánii vedie Peter Majerník. Okrem kostola tu postavili aj kultúrne centrum a začali s ďalšou stavbou. „Pustili sme sa do výstavby strednej školy, v ktorej by sa mali vyučovať remeslá,“ uviedol.

Vilček v rozhovoroch s domácimi spoznal veľa smutných, až tragických pribehov. Aj preto tam bude charita i naďalej materiálne pomáhať. Sám riaditeľ bol ubytovaný v hoteli. „Sprcha má len jeden kohútik, teplú vodu nepoznajú. Večer, keď vypli elektrinu, sa nedalo ani mobil nabiť, ani zasvietiť. Väčšina ľudí v Tanzánii takto luxusne nebýva,“ opísal.

I napriek tomu je súčasťou životov týchto ľudí hudba a tanec. Ten si užívajú častejšie než jedlo. „My jeme päťkrát denne, oni sú radi, keď päťkrát týždenne,“ dodal Vilček.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Slovensko