Na hlavný obsah

Maďarsko je otvorené poskytnutiu finančnej pomoci Ukrajine z rozpočtu EÚ. Kladie si pritom jednu podmienku

Maďarsko chce mať možnosť zmeniť rozhodnutie.

Maďarsko je otvorené poskytnutiu finančnej pomoci Ukrajine z rozpočtu EÚ. Kladie si pritom jednu podmienku
Maďarský premiér Viktor Orbán. Foto: TASR/AP

Maďarsko je otvorené tomu, aby Európska únia (EÚ) na plánovanú pomoc Ukrajine vo výške 50 miliárd eur použila peniaze zo svojho rozpočtu. Na sociálnej sieti X to napísal Balázs Orbán, poradca maďarského premiéra Viktora Orbána. Maďarsko chce mať podľa neho možnosť svoje rozhodnutie neskôr zmeniť.

Budapešť podľa poradcu v sobotu (27. 1.) poslala do Bruselu nový návrh. Spresnila v ňom, že „je teraz otvorená použitiu peňazí z únijného rozpočtu na pomoc pre Ukrajinu, a dokonca pristúpiť k spoločnému zadlženiu“.

Balázs Orbán však dodal, že sa tak stane za určitej podmienky. A to že k dohode budú pridané ustanovenia, ktoré dajú „Budapešti možnosť neskôr zmeniť názor“.

Orbán svojím príspevkom reagoval na článok v denníku Financial Times. Podľa neho Brusel chystá kroky, ktoré by mali tvrdý dopad na maďarskú ekonomiku. Najmä v prípade, že by premiér Viktor Orbán na mimoriadnom únijnom summite tento týždeň zablokoval balík na pomoc Ukrajine.

Brusel vraj načrtol stratégiu s cieľom zamieriť na slabiny maďarského hospodárstva. Taktiež vystaviť nebezpečenstvu maďarský forint a pokúsiť sa oslabiť dôveru investorov s cieľom poškodiť zamestnanosť a ekonomický rast v Maďarsku.

Kroky EÚ označil za vydieranie

Podľa dokumentu, na ktorý sa Financial Times odvolávajú, by v prípade Orbánovho „nie“ balíka pre Ukrajinu „ďalší šéfovia štátov a vlád verejne vyhlásili, že vo svetle nekonštruktívneho správania maďarského premiéra si nevedia predstaviť, „že by EÚ mala poskytovať Maďarsku ďalšie peniaze zo svojich fondov.

„Teraz je nad slnko jasné, že toto je vydieranie a nemá to nič spoločné s vládou práva. Teraz sa to ani nesnaží zakryť,“ napísal v pondelok (29.1.) Balázs Orbán.

Maďarský premiér Viktor Orbán, ktorý je pri moci od roku 2010, dlhé roky vedie ostré spory s EÚ. Patrí k hlasným kritikom podpory, ktorú dvadsaťsedmička poskytuje Ukrajine. Udržiava dobré vzťahy s ruským vedením a žiada zrušenie únijných protiruských sankcií.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Svet