Na hlavný obsah

Mínusové teploty majú svoje benefity. Vinári majú za sebou úspešný zber hrozna na ľadové víno

Zberači prišli do vinice už pred šiestou hodinou.

Mínusové teploty majú svoje benefity. Vinári majú za sebou úspešný zber hrozna na ľadové víno
Zber hrozna na ľadové víno. Foto: RTVS

Výrazné mrazy potešili vinárov. Vďaka nim sa v Topoľčiankach v skorých ranných hodinách podaril zber hrozna na ľadové víno. Venuje sa mu len hŕstka vinárstiev. Hrozno sa totiž musí zbierať zamrznuté, pri teplotách výrazne pod nulou, čo je v niektorých rokoch už problém dosiahnuť.

Zberači prišli do vinice nad Topoľčiankami už pred šiestou hodinou. Teplota nadránom klesla viac ako deväť stupňov pod nulu, teda o dva nižšie, ako je treba. Ľadový zber odobril aj dohľad z kontrolného a skúšobného ústavu poľnohospodárskeho.

Na zber hrozna na ľadové víno sa bola pozrieť v relácii Správy RTVS z regiónov redaktorka Jana Obrancová:

„Hlavná podmienka je, že sa musí zbierať, keď je teplota mínus sedem alebo nižšia, čo bolo dnes dodržané. Hrozno sa zbiera zmrznuté, takže zdravotný stav je vyhovujúci,“ priblížila Gabriela Petrová z Ústredného kontrolného a skúšobného ústavu poľnohospodárskeho.

„Zima bola dosť vlhká a aj škorce nám to trocha preriedili, takže sme radi, že sme to už dali dole,“ povedal vinohradník Zoltán Molnár. Ľadový zber sa nielenže musí konať poriadne skoro, ale musí byť aj poriadne rýchly. Hrozno totiž musí ísť aj do lisu zamrznuté.

„V priebehu jednej – dvoch hodín sa oberie, vyzbiera a hneď sa ide lisovať v takomto zamrznutom stave. Ľad aby zostal v lise a tá koncentrovaná šťava vytečie von,“ ozrejmil hlavný agronóm vinárstva v Topoľčiankach Roman Komárňanský.

Práve tá totiž tvorí základ prirodzene sladkého ľadového vína. Dorobiť ho je pre vinárov čoraz ťažšie. Mrazy, ktoré v minulosti bežne prichádzali už v decembri, sa čoraz častejšie oneskorujú. Viackrát hrozno oberali až vo februári, jeden rok dokonca vôbec. Aktuálny termín si preto pochvaľujú.

„Zdravotný stav toho hrozna, čím ďalej je na koreni, tak samozrejme kvalita sa znižuje. Takže dá sa povedať, že kvalitovo to ešte vyhovuje úplne,“ uviedol Zoltán Molnár.

„Dočkali sme sa aspoň, toto je celkom pekný termín,“ dodal Roman Komárňanský. Na termín uvedenia na pulty si však ešte treba počkať. Dnes obraté hrozno sa na ne v podobe vína totiž dostane najskôr o rok.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Regióny