Na hlavný obsah

Moderné technológie sa pretavili aj do rehabilitácií. V Piešťanoch môžu pacienti trénovať pomocou virtuálnej reality

Efektivitu tejto metódy potvrdili aj zahraničné štúdie.

Moderné technológie sa pretavili aj do rehabilitácií. V Piešťanoch môžu pacienti trénovať pomocou virtuálnej reality
Pacientka rehabilituje pomocou virtuálnej reality. Foto: RTVS

Pacienti v Piešťanoch rehabilitujú pomocou virtuálnej reality. Nový prístroj prepája grafický priestor so skutočným. Klienti pod dohľadom prekonávajú prekážky pri chôdzi, akoby sa nachádzali napríklad v prírode. Zariadenie má aj hravé prvky, čím rozvíja kognitívne funkcie

Sandre sa zo dňa na deň zmenil život. Mladej žene diagnostikovali autoimunitné ochorenie. „Pracovala som ako čašníčka, opuchol mi jeden prst, tak som nevedela, čo sa deje. Mysleli sme, že je presilený, nakoniec mi diagnostikovali artritídu, štvrté štádium. Rehabilitácie sú veľmi dôležité, aby som neskončila na vozíku,“ priblížila obyvateľka Pešťan Sandra.

Ako funguje virtuálna realita počas rehabilitácií zisťovala v relácii Ranné správy RTVS redaktorka Veronika Kusá:

Sandra je bojovníčka, aby sa jej ochorenie nezhoršovalo, je ochotná podstúpiť každú novú liečbu. Pred kamerou RTVS si prvýkrát vyskúšala aj rehabilitáciu pomocou virtuálnej reality.

„Otvára im to nové možnosti, ako trénovať chôdzu, predchádzať pádom, ako získať istotu, ktoré klient stratil traumou, ochorením. Inšpirovali sme sa v zahraničí, v Izraeli,“ ozrejmil fyzioterapeut Ľuboš Trandžík.

Z bežnej miestnosti sa klient prenesie napríklad do parku s vegetáciou. Reálne musí zdvihnutím končatín prekonávať prekážky. Prístroj všetko zaznamenáva a na konci vyhodnotí. Okrem toho musia pri cvičení hľadať v kríkoch napríklad mačky a označiť ich.

„Aby sme zapojili do toho zmysly, kognitívne funkcie, tak aby takáto činnosť bol aj príjemná, aj zábavná, aby tam bola aj súťaživosť,“ vysvetlil vedúci lekár v rehabilitačnom zariadení Marián Markech.

Zariadenie zobrazuje aj náročnejšiu rušnejšiu realitu v uliciach veľkomesta. Program prináša nielen vizuálne benefity, ale aj akustické. Počuť môžeme napríklad žblnkot vody.

„Je to celkom niečo iné, keď kráčam len na bežiacom páse. Takto sa môžem kochať prírodou, pripadám si ako na prechádzke.. Aj fyzicky náročné to je, čo sa nezdá, ale je,“ povedala Sandra.

„Tento prístroj sa najčastejšie využíva pri mnohých diagnózach, poúrazové stavy, cievne mozgové príhody, náhrady tkanív, amputácie,“ informoval Trandžík.

Efektivitu liečebnej virtuálnej reality potvrdili aj zahraničné štúdie. Podľa nich návrat do života nielen urýchli, ale aj spríjemní.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Regióny