Na hlavný obsah

Pacienta s mnohými zraneniami zachránil špeciálny prístroj: V takomto prípade ho použili na Slovensku prvýkrát

Prístroj už pomohol niekoľkým pacientom.

Pacienta s mnohými zraneniami zachránil špeciálny prístroj: V takomto prípade ho použili na Slovensku prvýkrát
Ilustračná snímka. Foto: RTVS

Anestéziológovia z Rooseveltovej nemocnice v Banskej Bystrici použili prvýkrát na Slovensku mimotelové okysličenie u pacienta s viacerými zraneniami, vrátane ťažkého poranenia pľúc. Vďaka rýchlemu zásahu mu tak s veľkou pravdepodobnosťou zachránili život.

Pán Martin z Liptovského Mikuláša ochorel na koronavírus a začali mu zlyhávať pľúca. Lekári ho preto previezli do Rooseveltovej nemocnice, kde ho uspali a napojili na mimotelové okysličenie.

„Vyzeralo to so mnou dosť bledo. Na ECMO (mimotelová membránová oxygenácia) som bol nejakých 14 dní v umelom spánku. Po umelom spánku som sa učil všetko od začiatku, chodiť, jesť a bolo to dosť ťažké,“ opísal svoju situáciu pacient.

Viac o mimotelovom okysličení zisťoval v relácii Správy RTVS redaktor Peter Mútňan:

Po niekoľkých mesiacoch sa takmer úplne uzdravil. Najnovšie anestéziológovia v Rooseveltovej nemocnici použili prvýkrát na Slovensku mimotelové okysličenie aj u pacienta s mnohopočetnými zraneniami.

„To, čo toho pacienta v danej chvíli najviac ohrozovalo na živote, tak to bola ťažká trauma hrudníka a pľúc. Tak sme ho museli v urgentnejšom móde zapojiť na venovenózne ECMO,“ informoval lekár Kliniky anestézie a intenzívnej medicíny (KAIM) Marek Smoleňák.

Keď pľúca nedýchajú

Na ošetrovacej jednotke, kde sa bol pozrieť redaktor RTVS, aktuálne ležia dvaja pacienti, z toho jeden z nich je napojený na mimotelovú oxygenáciu. Pacienta doviezli pred niekoľkými dňami s ťažkým respiračným ochorením.

„Je jedinečný v tom, že nám vyradí funkciu pľúc. To znamená, že pľúca v danej chvíli, ako je pacient napojený na ECMO, nedýchajú vôbec alebo dýchajú len minimálne, aby neboli poškodzované,“ ozrejmila primárka KAIM Zuzana Kvásniková.

Pacienti na mimotelovom okysličení strávia v priemere desať dní. „Tento prístroj patrí medzi život zachraňujúce liečebné metódy a bez neho by tí ľudia neprežili,“ dodala Kvásniková.

„Keď nie sú v stave, aby boli prevezení na umelej pľúcnej ventilácii a ohrozilo by ich to na živote, tak po týchto pacientov vycestujeme. Priamo tam ich napojíme na mimotelový obeh a privezieme si ich sem k nám na naše oddelenie,“ priblížil Marek Smoleňák. Zatiaľ uskutočnili desať takýchto transportov.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Slovensko