Na hlavný obsah

Navýšením hranice malých škôd len motivujeme zlodejov, aby kradli drahší tovar, tvrdia maloobchodníci

Obávajú sa, že práve oni na novelu Trestného zákona doplatia.

Navýšením hranice malých škôd len motivujeme zlodejov, aby kradli drahší tovar, tvrdia maloobchodníci
Predseda Iniciatívy slovenských maloobchodníkov Daniel Krakovský. Foto: RTVS

Novela Trestného zákona, ktorú poslanci poslali do druhého čítania, okrem iného počíta aj s posunutím hranice malej krádeže na 700 eur. Podľa Iniciatívy slovenských maloobchodníkov sa po schválení tejto novely páchatelia týchto činov stanú prakticky nedotknuteľní.

„Zvýšením hranice na takmer trojnásobok len motivujeme tých, ktorí doteraz kradli veci v nižšej hodnote, aby sa rozbehli a začali kradnúť vo veľkom. Bude im hroziť nižší trest,“ povedal predseda iniciatívy Daniel Krakovský.

Maloobchodníci podľa neho v posledných rokoch evidujú nárast krádeží naprieč celým spektrom predávaného sortimentu. „Najčastejšie je to textil, elektronika, ale aj drobnosti, ktoré si zlodeji vedia schovať a nepozorovane s nimi odísť z predajne,“ priblížil.

Podľa Krakovského, pokiaľ doteraz zlodej ukradol niečo v hodnote do 260 eur, tak sa jeho čin klasifikoval ako priestupok. „Pokiaľ tú hranicu zvýšime, pre zlodejov sa stane atraktívnejším drahší tovar. Budú tak obchodníkom spôsobovať vyššie škody,“ vysvetlil.

Maloobchodníci vyzývajú na lepšiu vymožiteľnosť práva pri prichytení zlodejov priamo pri čine a na ich adekvátne potrestanie. „Sme aj za to, aby boli páchatelia častejšie trestaní alternatívnymi trestami, ako sú napríklad verejnoprospešné práce,“ doplnil.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Slovensko