Na hlavný obsah

Obyvatelia Rajeckej doliny by sa mohli dočkať privádzača na diaľnicu D1

Ministerstvo dopravy SR plánuje alokáciu eurofondov.

Obyvatelia Rajeckej doliny by sa mohli dočkať privádzača na diaľnicu D1
Ilustračná snímka. Foto: RTVS

V Rajeckej doline by sa mali dočkať privádzača na diaľnicu D1. Rezort dopravy tak vychádza v ústrety starostom a podnikateľom. Tí jeho dobudovanie žiadajú už štyri roky.

Pred otvorením diaľničného úseku Hričovské Podhradie-Lietavská Lúčka postavili iba napojenie na Žilinu. Rezort chce teraz postaviť aj privádzač do Rajeckej doliny.

„Využívame dokumentáciu pre stavebné povolenie, ktorá bola zhotovená. Samozrejme ju treba nejakým spôsobom aktualizovať,“ uviedol štátny tajomník ministerstva dopravy Igor Choma (Smer-SD).

Situáciu ohľadom privádzača diaľnice v Rajeckej doline v Správach RTVS z regiónov monitoroval Vlado Záborský:

Na financovanie chce rezort dopravy využiť eurofondy. „Alokáciu eurofondov máme určenú v programe Slovensko, kde sme sprostredkovateľský orgán. Takže tieto finančné prostriedky chceme alokovať na diaľničný privádzač,“ vyhlásila štátna tajomníčka rezortu dopravy Deniska Žiláková (Smer-SD).

Súčasná cesta najmä v špičkách kapacitne nezvláda intenzitu dopravy, ktorá už prevyšuje 13-tisíc vozidiel denne. Privádzač by zvýšil aj bezpečnosť, keďže viaceré úseky v obciach sú bez chodníkov. 

„Naši občania často dochádzajú nielen do Žiliny, ale pokračujú na diaľnicu smer či už východ, alebo západ, a tým pádom sa vyhnú pravidelným dennodenným kolónam,“ informoval primátor mesta Rajecké Teplice Ambróz Hájnik.

„Bude veľkým prínosom pre samotnú dolinu z pohľadu návštevnosti, investície a z pohľadu takého celkového rozvoja,“ povedal predseda OOCR Rajecká dolina Peter Slyško.

Ani rozhodnutie dostavať túto časť privádzača neznamená, že sa ho v Rajeckej doline motoristi dočkajú v krátkom čase. Kompletnú dokumentáciu bude mať rezort k dispozícii najskôr o rok, nasledovať bude stavebné konanie a tender na zhotoviteľa stavby. Cenu štvorkilometrového úseku si zatiaľ rezort dopravy netrúfa odhadnúť. 

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Regióny