Na hlavný obsah

Od januára sa zvýšila minimálna mzda, podľa zamestnávateľov je to však drahé a žiadajú zmenu

Odborári by sa zasa chceli ešte vyššiu minimálnu mzdu.

Od januára sa zvýšila minimálna mzda, podľa zamestnávateľov je to však drahé a žiadajú zmenu
Ilustračná snímka. Foto: RTVS

Od januára sa minimálna mzda zvýšila zo 700 na 750 eur. Zamestnanci a zamestnávatelia sa historicky po druhýkrát dohodli na sume vyššej ako určuje zákon.

Zamestnávatelia však upozorňujú, že zvýšením minimálnej mzdy sa automaticky zvyšujú aj niektoré príplatky za prácu v noci či cez víkendy. To je podľa ich slov drahé, a preto žiadajú zmenu.

Na rozkol odborníkov sa v Správach RTVS pozrela redaktorka Ľubomíra Hulínová:

Zákon garantuje, že minimálna mzda musí byť aspoň na úrovni 57 percent z priemernej mzdy na Slovensku. V tomto roku je to 750 eur. Minimálna hodinová mzda sa tak zvyšuje z približne štyroch eur na štyri eurá aj 30 centov.

Zamestnávatelia hovoria o kompromise, na ktorý pristúpili. Podľa nich by nižšiu minimálnu mzdu mohli poberať napríklad ľudia, ktorí sú dlhodobo na úrade práce.

Odborári ju chcú ešte vyššiu

Odborári by sa zasa chceli vyššiu minimálnu mzdu – aspoň vo výške 60 percent priemernej mesačnej mzdy.

„Jednou z priorít vlády je rast minimálnej mzdy, pričom plánuje zmeniť aktuálny mechanizmus výpočtu tak, že jej výška bude garantovaná na úrovni 60 percent z priemernej mzdy,“ uviedla hovorkyňa Ministerstva práce, sociálnych vecí a rodiny SR Natália Jachym Holubová.

Podľa viceprezidenta Asociácie zamestnávateľských zväzov a združení SR Rastislava Machunku nie je problém vo zvýšení minimálnej mzdy, ale v príplatkoch, ktoré sú na ňu naviazané.

Ekonómovia však upozorňujú, že zvýšené výdavky zamestnávateľov na prácu v noci, cez víkendy, či sviatky sa premietnu aj do cien za tovary a služby. Zdražovanie očakávajú najmä v oblastiach ako gastropriemysel, či doprava.

„Čiže dá sa očakávať, že rast týchto mzdových nákladov, ktorý je napojený na rast príplatkov, bude zvyšovať infláciu,“ podotkol vedecký pracovník Prognostického ústavu SAV Vladimír Baláž.

Zamestnávatelia priznali zvyšovanie cien

Zvýšenie cien tovarov a služieb priznali aj zamestnávatelia. Asociácia priemyselných zväzov a dopravy hovorí, že príplatky ich v tomto roku budú stáť 180 miliónov eur.

„Náš návrh je, aby príplatky boli posudzované ako nejaká ekonomická veličina podľa výhľadov rastu, podľa rastu HDP, prípadne podľa úrokových sadzieb,“ vysvetlil generálny sekretár Asociácie priemyselných zväzov a dopravy Andrej Lasz.

Odpojenie nárastu príplatkov na nárast minimálnej mzdy dáva zmysel aj podľa ekonóma. „Najmä preto, že Slovensko v podstate už nedokáže konkurovať ničím iným ako nízkymi nákladmi práce,“ doplnil Baláž.

Aj odborári priznali, že naviazanie rastu príplatkov na rast minimálnej mzdy brzdí vyjednávanie o jej výške. „Vieme si predstaviť otvoriť diskusiu o tom, že by sa príplatky naviazali na iný ukazovateľ,“ potvrdil viceprezident Konfederácie odborových zväzov SR František Gajdoš.

Zároveň je však podľa nich dôležité, aby príplatky neznížili. Argumentujú, že Slováci odpracujú v Európe najviac hodín v neštandardných časoch.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Ekonomika