Na hlavný obsah

Čierny scenár sa naplnil. Sezóna sa pre Vlhovú skončila

Vlhová na domácom svahu spadla ešte v prvom úseku trate.

Čierny scenár sa naplnil. Sezóna sa pre Vlhovú skončila
Na snímke tréner slovenskej lyžiarky Petry Vlhovej Mauro Pini (vľavo) a manažér tímu Niké Ski Team Petra Vlhová Richard Galovič. Foto: TASR - Martin Baumann

Slovenská lyžiarka Petra Vlhová utrpela po páde v pretekoch Svetového pohára v Jasnej poranenie väzov v kolene a sezóna sa pre ňu skončila. Na brífingu o tom informoval jej tréner Mauro Pini.

Dvadsaťosemročná Slovenka spadla na domácom svahu v Jasnej ešte v prvom úseku trate, zo zjazdovky ju zviezli na záchranných saniach a následne transportovali vrtuľníkom na vyšetrenie do nemocnice v Ružomberku.

Na ľadom pokrytej trati na výjazde z deviatej brány vyšla z ideálnej stopy, v snahe o korekciu zatlačila na vnútornú lyžu a stratila kontrolu.

Výsledkom toho bol nepríjemný pád. V snahe predísť mu si navyše podvrtla koleno. „Správy sú bohužiaľ smutné. Petra utrpela poškodenie väzov v kolene, je v opatere lekárov, ktorí sa špecializujú na tento druh zranení,“ povedal manažér tímu Richard Galovič.

Dodal tiež, že 28-ročná lyžiarka si pri páde silno udrela aj hlavu a rameno. „Rozsah poškodení v kolene sa nie vždy dá objektívne určiť magnetickou rezonanciou. Na presnejšiu diagnózu pôjdeme do invazívnejšej metódy. Aj v zmysle nášho plánu a konzultácií to máme dohodnuté s najšpičkovejšími lekármi, ktorí sa venujú takýmto zraneniam. V tejto chvíli neviem povedať viac. Koleno je opuchnuté, úpony v ňom sú poškodené, ale miera poškodenia nie je jasná,“ povedal Galovič pre TASR.

Otec mal v očiach slzy

Vlhová sa vo vojenskej nemocnici v Ružomberku podrobila viacerým testom, fanúšikom odkázala: „Ďakujem všetkým za obrovskú podporu. Verím, že všetko zvládnem. Budem bojovať o čo najskorší možný návrat na lyže.“

Gavlovič okrem fanúšikov vyzdvihol aj prácu lekárov.

„Chcem poďakovať lekárom za prácu, ktorú urobili, vážime si to. Je mi ľúto, že pre nás toto dôležité podujatie dopadlo takto a nebudeme môcť ukázať, čo Petra natrénovala a čo si priala ukázať. Verím, že bude na lyžiach čo najrýchlejšie, ako sa bude dať a že fanúšikom vráti to, čo jej dali,“ dodal manažér.

Podľa jeho slov Vlhová komunikovala až v nemocnici: „Pri odlete z Jasnej veľmi nie, bola trochu podchladená a ubolená. Ale z nemocnice už áno. Je stabilizovaná a vyšetrenia išli podľa plánu. Verím, že budeme môcť čoskoro začať s naplánovaným programom.“

V čase brífingu, na ktorom Vlhovej tím oznámil jej stav, sa lyžiarka nachádzala ešte v nemocnici.

„Viem, že dokončovali posledné testy, lebo pád bol dosť nebezpečný, i keď to nebolo v najvyššej rýchlosti. Ale aj v tejto rýchlosti bývajú pády devastačné. Aj my sme boli vyľakaní. Petra je veľmi silná, stavbu tela má skvelú, doteraz nemala vážnejšie zranenie. Vďaka pozitívnym vlastnostiam prekoná aj toto náročné obdobie. Verím, že sa vráti silnejšia, ako doteraz bola.“

Smutná správa zasiahla fanúšikov, ktorí sa tešili na jej nedeľné vystúpenie v slalome, udalosti emotívne prežívali aj jej rodičia. „Otec Igor mal slzy v očiach a to nevidíte často. Nechcete vidieť svoje dieťa v tejto pozícii,“ uzavrel pre TASR Galovič.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Šport