Na hlavný obsah

Okresy, ktoré minulý rok zasiahlo zemetrasenie, sa dočkajú pomoci. Vláda pre ne uvoľnila peniaze

Vláda zabezpečí aj obhliadky pamiatkovo chránených stavieb.

Okresy, ktoré minulý rok zasiahlo zemetrasenie, sa dočkajú pomoci. Vláda pre ne uvoľnila peniaze
Kostol poškodený zemetrasením v obci Nižná Sitnica v okrese Humenné. Foto: TASR/František Iván

Vláda odobrila pomoc so zmiernením následkov po vlaňajšom zemetrasení v Prešovskom samosprávnom kraji. Schválený materiál počíta s humanitárnou pomocou a opatreniami zameranými na rozvoj okresov Humenné a Vranov nad Topľou. Cieľom je aj zdokonalenie pripravenosti záchranných zložiek na mimoriadne situácie.

Uvoľnené by mali byť finančné prostriedky vo výške jedného milióna eur na poskytnutie humanitárnej pomoci po mimoriadnej udalosti. Tiež 1 108 500 eur na projekty obcí a miest v okresoch Humenné a Vranov nad Topľou. Zabezpečené majú byť aj obhliadky pamiatkovo chránených stavieb.

Uznesenie vlády obsahuje aj opatrenia a úlohy zamerané na podporu vyváženého rozvoja okresov Humenné a Vranov nad Topľou.

„Napríklad vyhlásením výziev z Programu Slovensko 2021 – 2027, určených pre tento región, vrátane podpory budovania verejných vodovodov a kanalizácií. Tiež zdokonalenie programu podpory najmenej rozvinutých okresov na účely zrealizovania štrukturálnych zmien v regióne,“ uvádza sa v predkladacej správe materiálu.

Vláda schválila aj návrh na uvoľnenie finančných prostriedkov z rozpočtu kapitoly Všeobecná pokladničná správa v sume 100 000 eur pre charity na projekty misijných pracovísk v rómskych komunitách.

Vládny kabinet zároveň avizuje, že v oblasti štrukturálnych fondov politiky súdržnosti v programovom období 2021 – 2027 nastávajú procesy, ktoré sa vo väčšej miere presunú do regiónov na financovanie ich investičných potrieb.

„V prípade Prešovského samosprávneho kraja bude podporovaný integrovaný územný rozvoj prostredníctvom nástroja integrovaných územných investícií realizáciou integrovaných územných stratégií,“ priblížil vládny kabinet.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Regióny